2019. december 12. csütörtök Gabriella

Hírek - Növény

A káposztát sem kímélei az orosz embargó

Új kihívásokkal kell idén szembenézniük a hazai káposztafélék termesztőinek. Egyrészt a rendkívül csapadékos időjárás megbetegedések sorát eredményezte az ültetvényekben, másrészt az orosz embargó miatt túlkínálat alakulhat ki az európai piacon, amely komoly problémákat okoz az értékesítésben.
 
 

Évekig emelkedett, idén viszont megint csökkenést mutat a magyar káposztafélék termőterülete. Ebben az évben 5 ezer hektáron folyt fejeskáposzta, kelkáposzta, brokkoli és karfiol termesztése, hangzott el a Syngenta hagyományos szakmai rendezvényén, amelyet ezúttal is Ócsán rendeztek, a hazai termelés egyik központjában.

A káposztafélék termőterülete évek óta hullámzik – hangsúlyozta Antal Gyula, a Syngenta zöldség kampánymenedzsere.Ezt több tényező idézi elő: egyrészt csökken a fogyasztás mennyisége, a káposztafélék elvesztették a hagyományos téli vitaminforrás szerepüket, hiszen egész télen rendelkezésre állnak az üvegházakból kikerülő, vagy a mediterrán országokból érkező paradicsom-, paprika- és salátafélék. Másrészt a gasztronómia új irányzatai sem kedveznek ezeknek a termékeknek. A karfiol és brokkoli még csak-csak "divatos" zöldségféle, de a savanyúkáposzta, vagy a kelkáposzta egyre kevesebbszer kerül az új generációk asztalára. A fogyasztás csökkenése a kereslet csökkenésével jár, ami a termelés volumenének csökkenését okozza. És még nem is beszéltünk az importáruról, amely a tőlünk északabbra eső klasszikus "káposztás" országokból érkezik.

Európai viszonylatban Oroszország, Ukrajna, Lengyelország, Németország, Hollandia a legnagyobb termelők, de Kelet-Európában is vannak jelentős területek Romániában, Moldáviában, Szerbiában, Macedóniában. Magyarország nem meghatározó az európai termesztésben, ez alól kivétel a kelkáposzta, amely Magyarországon kívül még Olaszor-szágban és Franciaországban igazán népszerű termék, máshol alig ismert vagy alig fogyasztott.

Az európai termesztés idei legnagyobb kihívása az orosz mezőgazdasági embargó miatti termékfelesleg lesz a következő hónapokban, prognosztizálják a szakértők. Ennek a következményei súlyosak lehetnek az unió területén termelők számára. Nagyon sok eladhatatlan termék halmozódhat fel, ez drámaian lenyomhatja az árakat, ezáltal veszteségeket okoz a gazdálkodóknak. A magyar ágazat számára az biztosíthat némi lehetőséget, ha az élettani szempontból rendkívül fontos, hazánkban termett káposztafélék a tudatos, hazai terméket kereső fogyasztók látókörébe kerülnek.

Mint megtudtuk: ugyan a betakarítás még nem fejeződött be, de látszik, hogy a várható termésátlag fejeskáposztából 40-120 tonna, karfiolból 30-45 tonna, a brokkoliból 20-30 tonna, míg a kelkáposzta és a vöröskáposzta esetében 30-50 tonna hektáronként. A termésátlag valamivel magasabb, mint a száraz években, de az összképen ront a gombás betegségek okozta kártétel. Területenként eltérő a veszteség mértéke, a fajtahasználatnak, a növényvédelemnek és adott térség időjárási körülményeinek köszönhetően.

Az idei év a korábbiaktól eltérően teljesen új növényvédelmi kihívásokat hozott a gazdálkodók számára - mondta Antal Gyula.A rendkívül csapadékos időjárás miatt a gombás és baktériumos megbetegedések sora bukkant fel. Míg az elmúlt évek inkább a rovarinvázióról, káposztalégy és bolha, tripsz és liszteske problémákról szóltak, addig idén az erwinia, a xanthomonas, az alternaria és peronoszpóra okozott gondokat a termesz-tőknek.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu