A madárvédelem ára: a hálótól a drónig

agrarszektor.hu
Tél végén, tavasszal még hasznos állat a seregély: a szántásokon, kertekben elfogyasztja a földben élő lárvákat, poloskákat, bogarakat is. Viszont amint érni kezdenek az első bogyók a fákon, bokrokon, átvált a gyümölcsre, és a meggyesek, cseresznyések, bogyós gyümölcsösök legnagyobb vámszedője lesz. Körbejártuk a védekezési módszereket, nem rejtve véka alá a hatékonyságukat és az árukat sem.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hazánkban  a seregély az egyik leggyakoribb fészkelő madár, több mint egymillió párról tudnak a madarászok. Jellemzően nagy csapatokba verődik, hogy a ragadozókat megzavarja a kavargó tömeg. Sajnos majdnem olyan intelligensek, mint a varjúfélék, köszönhetően a változatos étrendjüknek és az ember közelségének is. Ugyanis így az élelem felkutatása és megszerzése erőfeszítést és jó tanulóképességet követel az állattól, miközben az ember viselkedését is tanulmányoznia, elemeznie kell. Éppen ezért nehéz védekezni ellenük. Sorra vesszük az alkalmazott módszereket.

Fizikai akadály: Ha kis területet akarunk védeni a madarak ellen, akkor  nincs hatékonyabb megoldás, mint a madárháló. Az utolsó lombritkítást és permetezést követően lehet kifeszíteni a gyümölcszónában a sűrű szövésű anyagot. Macerás a kihelyezése, nagyobb gazdaságokban nem szívesen alkalmazzák. Egy kétméter széles madárhálóból 20 méter bruttó 1800 forintért megvásárolható.

Mozdulatlan fantomok: Az állatvilágban minden élőlény mozog, ezért minden olyan matrica, madárijesztő, amelyik erre képtelen, egykettőre érdektelen tárggyá válik a madarak szemében, hiába utánozza élethűen a ragadozó madarat vagy az embert. Nem ajánljuk.

Madárriasztó szalag: Házikertekben sokan alkalmaznak fényesen csillogó, a szélben kiszámíthatatlanul mozogó, zörgő szalagokat. Ezek már sokkal hatékonyabbak, mivel a madarat kiszámíthatatlan optikai ingerek érik, amit elemeznie kell. Egy éhes csapatot ugyan nem állítana meg, de ha választhatnak, akkor azokra a fákra szállnak, amelyeket semmilyen zavaró ingerforrás nem véd. Egy 8-10 méter hosszú, magas fényű szalag ára nettó 250 Ft-tól 10 000 Ft-ig terjed, kiviteltől és forgalmazótól függően.

Ragadozószem: A Terror Eyes nevű léggömböket japán kutatók fejlesztettek ki. A holografikus szemekkel ellátott léggömb a támadás előtti "becélzás" kellemetlen érzetét kelti a madarakban. A 60 cm méretű függő gömb akár 25 ezer forintba is kerülhet. A gyakorlatban nem terjedt el.

Lézervonalak: Az Agrilaser-t hollandok fejlesztették ki. A lézerfej 360 fokban körbe és függőleges irányban is tud mozogni. A fénymintázat és a működési időtartam is programozható. Akadálymentes terepen, megfelelő magasságban egy egység akár 12 négyzetkilométert is besugároz. Az energiát napelem és akkumulátor szolgáltatja. A speciális frekvenciájú lézerfény a madarakra irányítva egy közeledő fizikai tárgy benyomását kelti, amitől megriadnak. A megszokásnak kicsi az esélye, ám az ára csillagászati: 10 ezer dollár, azaz 2,9 millió forint.

Gázágyúk: Hanghatással általában nagyobb területet lehet levédeni, mint normál optikai akadályokkal. A jellemzően propánnal működő gázágyúkkal 2-3 hektárt lehet megvédeni, amit az ültetvény szerkezete és domborzata is befolyásol. Egy durranás valóban riaszt, viszont az állandó dübörgést is meg lehet szokni. Ha a detonációk közötti szünetek nem állandóak, és a dörgés hangereje is szabályozható, az sokat javít a hatékonyságukon. Hátrányuk: zavarhatják a környékben élőket, és a gázpalackot ellophatják. Áruk nettó 110-130 ezer forint.

Ragadozó hangja: A Vadalarm ragadozó madarak - ölyv, sólyom, sas és vércse - támadó hangját, illetve a seregélyek vészjelző hangját adja ki. A készülék napelemmel és litium-akkumulátorral működik. A gyártók előre és hátra 120 fokos szögben 70 méterig garantálják a riasztó hatást. A hangadás a napelem töltöttségétől föggően 3-10 percenként indul, a készülék borús időben 7-10 napig működőképes, estére kikapcsolja magát. 10 darab bruttó 325 ezer forintba kerül, az egyes készülékek 6 ezer forintért lopás ellen is biztosíthatók. Hasonló elven működik a Bird Gard Pro madárriasztó is, amelyik 8-féle madárhangot képes változatos lejátszásban kiadni. Sajnos hálózati adapterről működik (1,5 méter vezeték) és egy darab 100 ezer forintba kerül.

Élő ragadozó: A legbiztosabb, de nem túl hatékony, ellenben igen drága módszer solymászokat hívni. A naponta néhány óra munkára képes valódi ragadozómadár bevetéséért 20-30 ezer forintot is elkérhetnek a szolgáltatók. A reptereken gyakran alkalmaznak váltott műszakban dolgozó, idomított vándorsólymokat madárriasztásra.

Élethű drón: A holland Clear Flight Solution cég madárformájú drónokat fejlesztett ki. Ma még csak a repterek számára megfizethető a szolgáltatás, de idővel talán a gazdaságokba is eljut ez a technikai. Az üzemi gyakorlat csak akkor fogadja be, ha a repülési útvonal programozható, a fel- és leszállás, valamint a töltés automatikusan történik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?