A MAL Zrt. bírsága: 135 milliárd forint

agrarszektor.hu
135,140 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt.-re a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hatályos jogszabályoknak megfelelően, a katasztrófa mértékére és a kiömlött anyag mennyiségére való tekintettel, valamint mert ilyen esetre az országban még nem volt példa, a Felügyelőség a legszigorúbb számítást vette alapul.

A Felügyelőség figyelembe vette, hogy milyen mennyiségű hulladék, azaz vörösiszap és lúgos oldat jutott ki a tározóból: ez összesen 1 876 622 tonna.
A rendkívül magas bírságot a MAL Zrt. a "vörösiszap elhelyezésére szolgáló hulladéklerakó üzemeltetése során bekövetkezett környezetkárosítás miatt" köteles megfizetni.

A MAL Zrt. Ajka közelében levő iszaptározójának gátja 2010. október 4-én szakadt át, a kiömlő vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely falvakat, tíz ember életét vesztette, százhúszan kórházba kerültek. A MAL Zrt. köteles a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül megfizetni a 135,140 milliárd forintnyi bírságot.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03