2020. augusztus 15. szombat Mária

Hírek - Növény

A MAL Zrt. bírsága: 135 milliárd forint

135,140 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt.-re a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség.
 
 

A hatályos jogszabályoknak megfelelően, a katasztrófa mértékére és a kiömlött anyag mennyiségére való tekintettel, valamint mert ilyen esetre az országban még nem volt példa, a Felügyelőség a legszigorúbb számítást vette alapul.

A Felügyelőség figyelembe vette, hogy milyen mennyiségű hulladék, azaz vörösiszap és lúgos oldat jutott ki a tározóból: ez összesen 1 876 622 tonna.
A rendkívül magas bírságot a MAL Zrt. a „vörösiszap elhelyezésére szolgáló hulladéklerakó üzemeltetése során bekövetkezett környezetkárosítás miatt” köteles megfizetni.

A MAL Zrt. Ajka közelében levő iszaptározójának gátja 2010. október 4-én szakadt át, a kiömlő vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely falvakat, tíz ember életét vesztette, százhúszan kórházba kerültek. A MAL Zrt. köteles a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül megfizetni a 135,140 milliárd forintnyi bírságot.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu