2020. április 2. csütörtök Áron

Hírek - Növény

A mezőgazdaságot sem kíméli a koronavírus: már három áldozatnál járunk

A szója idén már 6 százalékot esett, mely lényegében a koronavírus terjedésének köszönhető. A többi mezőgazdasági termék ára is csökkenést mutat, ugyanis a piaci szereplők jelentős élelmiszerkereslet-visszaeséstől tartanak. Hiába az amerikai-kínai kereskedelmi háború első fázisának a lezárása, ha a koronavírus eltünteti a fogyasztókat.
 
 

Az élelmiszereket sem kíméli a kornavírus, ugyanis a járványnak köszönhetően csökkenhet a lakossági fogyasztás. Egyre gyorsabban terjed a koronavírus Kínában, már 2800 fertőzöttről van tudomásunk világszerte, és 80 halálos áldozatot követelt eddig az új járvány, írta meg a Portfolio.

A szójabab világpiaci ára vékánként 900 dollárcent alá esett, mellyel az évben már közel 6%-os csökkenést szenvedett el az árfolyam idén. A búzát és a kukoricát kevésbé viselte meg a koronavírus, az előbbi, bár az elmúlt napokban esett, de idén még így is 1%-os pluszban tartózkodik, míg a kukorica már 2%-ot veszített az értékéből 2020 első kereskedési napja óta.

A kínai városok karanténba tételének és az utazási korlátozásoknak köszönhetően a járvány kitörése óta jellemzően otthonukban maradnak az emberek, kevesebbet étkeznek étteremben, mely mind visszafogja a mezőgazdasági élelmiszerek iránti keresletet. Az elmúlt évben az afrikai sertésinfluenza jócskán megnyirbálta a kínai sertésállományt, melynek következtében a takarmányok kereslete - mint a szója és a repce - is jelentősen visszaesett.

Kína a világ legnagyobb rizs és búzatermelője és fogyasztója is egyben, a kukorica tekintetében pedig a második legméretesebb. A járvány keresztbe tehet a frissen aláírt első körös amerikai-kínai kereskedelmi megállapodásnak, melynek keretében Kína a korábbinál jóval több amerikai mezőgazdasági termék importja mellett kötelezte el magát.
Vasárnap a kínai hatóságok még azt nyilatkozták, hogy egyelőre nem sikerült megállítani a vírus terjedését, hiába tettek agresszív lépéseket annak érdekében, hogy komoly mobilitási korlátozásokat vezettek be a betegség epicentrumának környékén.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu