A RAPOOL új repcéi 2020-ban

A RAPOOL új repcéi 2020-ban (x)

agrarszektor.hu
Kiemelkedő olajtartalmú, kompakt, tarlórépa sárgaságvírusának és fómának ellenálló hibridek a portfólióban.

Az elmúlt években a hosszan elnyúló meleg őszi időjárás kedvezett a levéltetvek elszaporodásának. A levéltetvek szívogatásukkal nemcsak értékes tápelemeket vonnak el a fiatal repcenövényektől, hanem a tarlórépa-sárgaságvírus (TuYV) vektorai is. A vírus tünetei nehezen ismerhetőek fel: a leveleken pirosas (antociános) elszíneződés formájában jelentkeznek, ami könnyen összetéveszthető akár a relatív tápanyaghiánnyal is, ezért a pontos azonosításához laboratóriumi vizsgálatokra van szükség. A vírusfertőzés következtében a növények gyengülnek, áttelelésük romlik és lassabban fejlődnek. A betegség összességében akár 10-20 százalékos termésveszteséget is okozhat.

A tavaly már bemutatott, tarlórépa-sárgaságvírusnak ellenálló DYNAMIC hibridünk mellé idén érkeznek a szintén vírusellenálló DUKE és KELTOR hibridek. Az elmúlt években számos helyen vizsgáltuk a repceállományokat, és gyűjtöttünk növénymintákat, melyeket laboratóriumban elemeztünk. Méréseink igazolták, hogy az ezzel a genetikával rendelkező hibridek szöveteiben a víruspartikulumok szignifikánsan alacsonyabb mértékben halmozódnak fel, mint a hagyományos hibridek esetében.

A vírusellenállóság tulajdonság másik pozitív hozadéka, hogy a DUKE és a KELTOR is rendkívül jó vigorral és tápanyag-reakciós képességgel rendelkezik, ezért a fejlődésük során több tartalék tápanyagot képesek felhalmozni, így könnyebben vészelik át a szélsőséges időjárás okozta stresszhatásokat, fokozva ezzel termésstabilitásukat.

A DUKE kiemelkedő hozamú, korszerű, korai érésű, rendkívül magas olajtartalmú hibrid. Tavaszi fejlődése és virágzása korai. Állománya közepes magasságú, megdőlésre nem hajlamos. A hibrid széles körű védelemmel ellátott a kórokozókkal szemben, és az RLM7-es rezisztenciagénje kiválóan védi az őszi fómás fertőzések ellen.

A hibrid későn is vethető, ekkor nincs szükség erőteljes regulálásra. Korán vetve azonban 4-6 leveles állapotban regulátorral kell kezelni az állományát. Betakarításának tervezhetőségét segíti kipergés-ellenállósága: becői jobban ellenállnak a külső fizikai behatásoknak, minimalizálva ezzel a pergési veszteséget.

A fajtaregisztrációs hazai vizsgálatok során a sztenderd hibridek termésszintjét 9 százalékkal múlta felül. A hibrid két év után, 2019-ben részesült állami elismerésben. A NÉBIH 2018-2019-es eredményei alapján éréscsoportjában magasan a legjobb olajtartalmat érte el.

A korai érésű KELTOR az első kompakt típusú hibridünk. Termésszintje megegyezik a magas és kései hibridek hozamával. Őszi fejlődése során közepes lombtömeget fejleszt, ezért a tél előtti túlfejlődés kockázata is alacsony. Tavasszal gyorsan nő, korán virágzásnak indul. Késő tavasszal, a virágzás végéig, becőérés kezdetéig a hagyományos hibridekkel azonos ütemben fejlődik, majd azt követően a szár növekedése lassul, és a növény a becőtelítődésre fordítja az energiáit. A KELTOR évjárattól függően 10-15 centiméterrel lehet alacsonyabb a magas termetű hibridekhez képest.

A vírus mellett a fómás fertőzésekkel szemben is védett, mivel szülői vonalai - nemesítőink munkájának köszönhetően - kvantitatív rezisztenciával rendelkeznek. Széles vetésidő-intervallumú hibrid. Száraz tavaszi időjárási körülmények között regulátoros kezelése elhagyható, megdőlésre nem hajlamos. A KELTOR aratási munkálatai kompakt méretéből és jó állóképességéből adódóan kifejezetten könnyen és költséghatékonyan elvégezhetőek, korai érésével pedig segítheti a betakarítás ütemezését.

Tavaly korlátozottan már elérhető volt a CLAVIER CL hibridünk. A CLAVIER CL a Clearfield-szegmensben egyedülálló módon rendelkezik az RLMS fómarezisztencia-génnel. A leveleken megjelenő őszi fómafertőzés során a gomba a repce szállítószöveteibe kerül, majd a levélnyélen keresztül akár a szártőig is terjedhet. Az RLMS gén a fóma szárrákos betegségével szemben nyújt hatékony védelmet. Csökkenti a megdőlés kockázatát, illetve javítja a gyökérnyaki részen található szállítónyalábok hatékonyságát. A CLAVIER CL hibrid korai-középérésű, nagy termőképességgel és olajtartalommal rendelkezik. Széleskörűen használható, laza és kötött talajokon egyaránt.

Új repcehibridjeink vetőmagja gomba- és rovarölő szerrel csávázva, a kezdeti fejlődést segítő kiegészítő kezeléssel ellátva, a KELTOR és CLAVIER CL hibrideké pedig ezenfelül frakcionált, kiemelkedő méretazonosságú formában érhető el.

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu



 

 

 

 

 

 

 

A RAPOOL repcevetőmag-katalógusa letölthető ide kattintva.

(X)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 14:31