A szakértők is meglepődtek: teljesen átalakulhat a tavaszi kalászosok vetése

A szakértők is meglepődtek: teljesen átalakulhat a tavaszi kalászosok vetése

agrarszektor.hu
Zajlik a tavaszi kalászos vetőmag-forgalmazási szezon. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint elegendő mennyiségű és minőségű tavaszi árpa és zab vetőmagot vethetnek hamarosan a magyar gazdálkodók.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tavaszi árpa vetőmag szaporító-területe az egy évvel korábbihoz képest 8%-os emelkedést mutat a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint. A 6 ezer tonna körül várható fémzárolt termés akár 100%-os felújítási arányt is jelenthet a kalkulált, tavalyitól 10%-kal nagyobb vetésterület esetén is. A gabonapiacon tapasztalható jelenlegi magas felvásárlási árak területnövekedést eredményezhetnek. A sikeres termesztés feltétele a megfelelően elvégzett korai és optimális minőségű vetés, amelyet az időjárás alapvetően befolyásol majd.

A megfelelő mennyiségű és minőségű végtermék előállításának a vetőmag szempontjából akadálya nincs, mind a fajták, mind annak kiváló minőségű vetőmagja a termelők rendelkezésére áll

- mondta Takács Géza, a szervezet elnöke.

Amint a szakember azt kifejtette, a 2021. évi tavaszi kalászos vetőmag szaporító területeknél jelentős kiesés nem történt (amely egyébként a korábbi éveket is jellemezte) és a hektáronkénti termés, mind mennyiségben, mind minőségben megfelelő. Ennek alapján nem számítanak hiányra semelyik fajtából. Tavaszi zab esetében a 730 hektáros termőterületről várhatóan 2600 tonna feletti fémzárolt vetőmag készlettel számol a szövetség. Amennyiben az árutermő terület nagysága nem változik a tavalyihoz képest, akkor ez megközelítőleg 50%-os felújítási arányra ad lehetőséget.

A tagság körében készült felmérés alapján sem sörárpa, sem takarmányárpa termeltetésére nem tapasztalható érdemi mozgás. Az elmúlt évről áthúzódó készletek az előző évekhez hasonlóan minimálisak. A résztvevők válaszai azt tükrözik, hogy a tavaszi árpa és a zab esetében is elegendőek lesznek a vetőmagkészletek, egyik növényfaj esetében sem számítanak minőségi gondokra.

A klímaváltozás hatása is, hogy a tavaszi árpát már ősszel elvetik a termelők és a vetőmagot szaporítók is. Megállapítható, hogy az ősszel vetett tavasziak aránya tovább nőtt. A fajta és vetőmag tulajdonosok több szempontot is figyelembe véve már késő ősszel vetőmagárat hirdettek. Ennek következtében a Vetőmag Szövetség Kalászos- és Nagymagvú Hüvelyes növények Szekció Bizottsága 2022-re nem hirdet tájékoztató árat. A bizottság az idei évben korábban tartja tanácskozását, amelyen napirendre tűzi a tájékoztató ár kérdését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?