A szőlő metszése mikor történik? Szőlő metszése lugas esetében, szőlő metszése bortermelésnél

A szőlő metszése mikor történik? Szőlő metszése lugas esetében, szőlő metszése bortermelésnél

agrarszektor.hu
A szőlő metszése mikor esedékes? Így történik a szőlő metszése lugas esetében: Néró szőlő metszése és más szőlőfajták karbantartása. Az elhanyagolt szőlő metszése sem olyan nehéz!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahhoz, hogy a szőlő igazán szép fürtöket teremjen, elengedhetetlen a szőlő metszése, amely első látásra egy bonyolultnak tűnő feladat. Azonban, ha közelebbről is megvizsgáljuk e tevékenységet, rájövünk, hogy nem igényel nagy szaktudást, csupán át kell látnunk a szőlőtőke állapotát. Cikkünkben a szőlő metszése kapcsán nyújtunk hasznos segítséget a kezdő kertészek számára, akik első szőlőjüket nevelik. Eláruljuk, a szőlő metszése mikor javallott és hogyan zajlik a szőlő metszése lugas, vagy nagyobb szőlőskert esetében. Mutatjuk, mi a váltócsapos és a szálvesszős technika, melyik esetben milyen módszert használj!

Miért fontos a szőlő metszése?

A szőlőtőkének van egy természetes növekedési, fejlődési iránya, amelyet, ha a metszés során befolyásolunk, elérhetjük, hogy nagyobb szemű, édesebb, savban szegényebb termésünk legyen. A szőlő metszése során eltávolítjuk a csökkent termőképességű, öregebb ágakat, visszametsszük a termővesszőket és befolyásoljuk a tőke alakját, hogy a jövőévben megfelelő, új termőterületeket fejlesszen. Ha hagynánk, hogy a szőlő szabadon burjánzzon, vagy túlteremjen, azzal ártunk a növénynek: a túl sok fürt fejlesztése elvonja a szőlő "figyelmét" a mézédes szemek termelésétől, illetve meg is terheli a növényt, ami a szőlőre nézve hosszú távon ártalmas.

A szőlő metszése mikor aktuális feladat?

1. A szőlő metszése télen és tavasszal

A szőlő metszése egy olyan kertészeti feladat, amelyet az őszi lombhullástól tavaszig végezhetünk, de az a legideálisabb, ha télen, decembertől csináljuk. Ha a szőlő fagytól veszélyeztetett fajta, akkor a szőlő metszése fagymentes időben, koratavasszal, rügyfakadást megelőzően történjen, mielőtt beindul a vegetatív állapot. Nagyüzemi szőlőtermesztés esetében, vagy egy borászatnál elfogadott eljárás az is, ha a szőlő metszése folyamatos munkaként történik, a tél folyamán, a szőlő nyugalmi időszakában. Az elfagyott részek eltávolítására is fontos odafigyelnünk!

A szőlő téli vagy koratavaszi metszése során a váltócsapos és a szálvesszős metszési technikák alkalmazásával alakítjuk a szőlőtőkét, emellett fontos feladat a szőlőtőke ifjítása is, amikor eltávolítjuk az öreg, haszontalan részeket. Magyarországon hagyományosan február és április között elvégzendő a szőlő metszése. Fagyos időben gyakori jelenség a szőlő könnyezése, így ezen fajták esetében javasoljuk, hogy a metszéssel ne várjuk meg a vegetatív időszakot, nehogy az elfolyó lé bevakítsa a rügyeket.

2. A szőlő metszése ősszel

A szőlő metszése ősszel is történhet, ám ez az eljárás Magyarországon kevésbé elterjedt, ugyanis az ősszel metszett szőlő rügyei érzékenyebbek a fagyra. Más országokban azért kedvelt feladat a szőlő metszése ősszel, mert a szőlő nedvkeringése ilyenkor megváltozik, nem könnyezik.

Sebkezelés, védekezés betegségek ellen

A szőlő sebei érzékenyek a különböző, kérget támadó gombákra, így fontos, hogy a szőlő metszése után a nagyobb sebeket, például, ha ifjítottunk, kezeljük valamilyen sebzáró készítménnyel, hogy ne legyen a szőlő védtelen. A szőlő betegségei ellen védekezhetünk a metszőszerszámok gyakori fertőtlenítésével és a látványosan beteg, elhalt részek eltávolításával is, ugyanis a szőlő és más gyümölcsök betegségei egyaránt hajlamosak a növényen áttelelni.

Az elhanyagolt szőlő metszése: ifjítás

Az elhanyagolt szőlő metszése sem olyan bonyolult feladat, mint azt elsőre gondoljuk! Hideg időben a csupasz szőlőtőke és a termővesszők között könnyű eligazodni: metsszük vissza az öreg, terméketlenebb tőkerészeket, hagyjuk meg a szőlőt kezelhető méretűnek. Válasszuk ki, hogy a sok közül melyik szőlővesszőket szeretnénk a következő szezonra termőterületnek kijelölni, azokat hagyjuk meg, a többit metsszük le aszerint, hogy milyen metszési technikát alkalmazunk.

A szőlő metszése: váltócsapos technika

A váltócsapos szőlőmetszés a kisebb kertek hagyományos eljárása. A szőlő metszése ezesetben abból áll, hogy az egymás mellett növő termővesszők között hosszú és rövid csapokat metszünk: a rövid 1-2 rügy (ezek lesznek a jövőévi termővesszők), a hosszú 3-4 rügy hosszúságú (idén ezeken terem a szőlő). A tavalyi, letermett részeket minden esetben távolítsuk el, ugyanis ezek nem hoznak szőlőt. A hosszú termőrészt érdemes mindig a tőke végére hagyni! Érdemes úgy metszenünk, hogy a szőlő könnye ne folyjon rá a rügyekre!

A szőlő metszése: szálvesszős technika

A modern termesztésben szokásos technika, a borászatok is ezt a módszert alkalmazzák: kettő vagy három hosszabb, 6-8 rügynyi termővesszőt hagynak meg általában egy rövid csappal, amely a jövő év termőterülete lesz. A szőlő metszése során figyeljünk oda, hogy ne hagyjunk meg túl sok termővesszőt, ugyanis azzal túlterhelhetjük a növényt! Válasszuk ki maradónak a legszebb, legjobb helyen lévő szálvesszőket, amelyek a szőlőtőke ágának végén helyezkednek el. Bármelyik metszési móddal egyidőben megtörténhet a szőlő ifjító metszése is.

A fiatal szőlő metszése: az első 3 év

Az első évben a fiatal szőlő metszése során a főhajtást vissza kell vágnunk 3 szemnyire a talaj közelében, ennek köszönhetően a szőlő gyorsan fog növekedni és erősödni. A következő évben a szőlőtőke számos oldalhajtást fog növeszteni: ezek közül ki kell választanunk a két legszebbet, a többit a tövénél metsszük el, nem lesz rájuk szükség. Az egész idény során figyeljünk oda arra, hogy az új oldalhajtásokat távolítsuk el. A kettő közül az erősebbet válasszuk ki és kötözzük ősszel karóhoz, dróthoz. A másik hajtást lemetszhetjük, nem lesz rá szükség. A harmadik évre ez a vessző lesz majd a szőlőtőke főága, amelynek szintén lesznek oldalhajtásai, ezeket felkötözhetjük a drótra, lugasra.

Szőlő zöldmetszés

A zöldmetszés is fontos feladat: távolítsunk el minden olyan rügyet, amely a hónaljakban (elágazásokban) fejlődik ki. Azokat a vesszőket, amelyek nem hoznak fürtöt, eltávolíthatjuk. Ha van fürt a vesszőn, azt vágjuk vissza a fürt utáni második levélig, Ha több fürt van, ugyanígy járjunk el: a tőhöz legközelebb eső fürt utáni 2. levéltől mindent eltávolíthatunk, ugyanis azok a részek csak elvonják a szőlő energiáit a minőségi szemképzéstől. Ha odafigyelünk a szőlő metszése során a szakszerű zöldmetszésre, garantáltan jó lesz a termés!

A szőlő metszése lugas esetében

A kerti lugasok egyszerre több célt szolgálnak: árnyékot adnak annak, aki alatta pihen, dekorálják az udvart és nem utolsósorban finom szőlőt is termesztünk rajtuk. A szőlő metszése lugas esetében úgy kell, hogy történjen, hogy megmaradjon az értékes lombsátor és szőlőt is teremjen ezzel egyetemben. Megfelelő szőlőfajták a lugas kialakításához a direkttermő szőlők, például az Othello, ám a Néró szőlő metszése is alkalmas egy lugas kialakítására. Lugas művelésmódnál a termőfelület nagy, ehhez magasabb tőkét és hosszabb szálakat kell hagynunk, amelyek egy statikailag erős vázra futnak fel; ez készülhet fából, fémből és dróthuzalokból egyaránt

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?