A tudósok is meglepődtek: kiderült, hogy cukorhegyek vannak az óceánokban

A tudósok is meglepődtek: kiderült, hogy cukorhegyek vannak az óceánokban

agrarszektor.hu
A világ óceánjaiban található tengerifűmezők alatt hatalmas cukortartalék rejtőzik, ráadásul ezek koncentrációja is igen magas. A friss kutatási eredmények alapján a Max Planck Tengeri Mikrobiológiai Intézet kutatói megerősítették ezeket a korábban csak valószínűsített információkat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A napfény segítségével a növények képesek szén-dioxidot felvenni a vízből, és azt szénből, hidrogénből és oxigénből álló cukormolekulákká átalakítani - olvasható az Infostart oldalán. Ám a kora délutáni vagy a nyári időszakban a növények több cukrot (szacharózt) termelnek, mint amennyire szükségük van, ezt a felesleget pedig a gyökereik körül, a tengerfenéken tárolják.

A kutatócsoport a Nature Ecology & Evolution című folyóiratban számolt be részletesen felfedezéséről. Számításaik szerint a tengeri cukor koncentrációja nyolcvanszor magasabb, összességében pedig a víz alatt lévő cukor mennyisége - főként szacharóz formájában - akár 1,3 millió tonna is lehet, ami nagyjából 32 milliárd doboz kólához elegendő cukrot jelent.

A kutatók kitértek arra is, hogy a növények gyökerei körül élő baktériumok fogyasztják ezt a cukrot, amiből energiát merítenek. Ekkora mennyiséget viszont képtelenség felélni, de a cukorfogyasztást a különféle (például fenolos) vegyületek is akadályozzák, mivel ezeket sok mikroorganizmus nem képes megemészteni. Az intézet azt is megjegyezte, hogy az óceánok globális tengerifű-állománya is pusztul, mára a korábbi mennyiség mintegy harmada eltűnhetett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?