A világon nálunk először: egy héttel korábban érkezik a Rita

agrarszektor.hu
A nagy szemű, zamatos gyümölcsöt magyar tudósok nemesítették.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tavalyinál közel két héttel korábban, már a hétvégén szüretelhető Érden a magyar nemesítésű Rita, a világ legkorábban érő cseresznyefajtája - áll a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

A tájékoztatás szerint az enyhe télnek és a korai tavasznak köszönhető a szokásosnál korábbi cseresznyeérés. Apostol János, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy a terméskilátások rendkívül jók, sok gyümölcs van a fákon, azonban az elmúlt napok hűvösebb és csapadékosabb időjárása miatt a korai fajták húsa elkezdett repedni.

A gazdák egyenletes öntözéssel és a gyümölcsfák fóliával való letakarásával is tudnak a hirtelen sejtnyúlás, sejtgyarapodás ellen védekezni, amely a repedést okozza - tette hozzá. A szakértő közölte, hogy a Rita prémiumminőségű, nagy szemű, zamatos gyümölcs, szemben a régebbi korai fajtákkal, mint a Pomázi hosszúszárú vagy a Münchebergi korai.

Érden a hétvégére várják a teljes érést, azonban a melegebb időjárásnak és a kevesebb csapadéknak köszönhetően a déli megyékben már a hétvége előtt szedhető lehet a gyümölcs.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?