2021. április 22. csütörtök Csilla, Noémi

Hírek - Növény

A vízhiány és a hőség gyilkolja a kukoricát

A nyári vízhiány és hőstressz okozza a legnagyobb kockázatot a kukoricatermelésben, és e két környezeti tényező határozza meg a nemesítés fő irányait is. A felhasznált hibridek azonban csak a technológia egyik elemét jelentik, ezért az eredményes kukoricatermeléshez számos más fontos feltételt is teljesíteni kell. Aki például elrontja a vetést, ezt a hibát később már nem hozhatja helyre.
 
 

Sok lényeges követelménynek kell teljesülnie ahhoz, hogy a gazdálkodók nagy kukoricatermést takaríthassanak be – hangzott el a közelmúltbeli AGROmashEXPO kiállításon megtartott vetőmagfórumon. A szakértők szerint ma elsősorban a nyári hőstressz és a vízhiány okozza a legkomolyabb problémát, ezért a nemesítésben is e két tényező játssza a legnagyobb szerepet.

Melyek ma a legjobb fajták a kukorica-, a búza- és a repcetermelésben? Ezt is megtudhatja az Agrárium 2019 konferencián március 7-én Kecskeméten. Válaszokat kaphat arra is, milyen szempontokat kell figyelembe venni a fajtaválasztásnál, hogy az eddiginél sokkal nagyobb legyen a hektáronkénti termésátlag és haszon. Jöjjön el a március 7-i Agrárium 2019 konferenciára Kecskemétre!


A Limagrain Central Europe-nál több száz európai kísérleti hely eredményeit veszik alapul ahhoz, hogy kirajzolódjon a hibridek szárazsággal és hőstresszel szembeni viselkedése, a növények tulajdonságait pedig aszályindexszel is kifejezik – állapította meg Mórocz Péter, a cég magyarországi fióktelepének termékfejlesztési vezetője. Az RAGT-nél pedig úgynevezett stressless logóval jelölik a hibrideket, és ennek kapcsán nem csak a nemesítési, hanem a termelési eredményeket is figyelembe veszik – tette hozzá Sík Imre, a RAGT Vetőmag Kft. régióvezetője.

Az a legfontosabb, hogy a kukoricahibrideket június végén-július elején ne érje hőstressz - jelentette ki Nagy Zoltán, a Gabonakutató Nonprofit Kft. osztályvezetője. Ezért a szegedi cég a korán virágzó, illetve a szárazságot túlélő hibridek nemesítésére helyezi a hangsúlyt, a növényeket pedig kiszombori és táplánszentkereszti nemesítő állomásain teszteli.

Szanyi István, a Syngenta Kft. üzletágvezetője szerint a növénytermelésben olyan fajtákra és hibridekre van szükség, amelyekkel kevés csapadék, illetve hőstressz előfordulásakor a kockázatokat minimalizálni lehet, kedvező években viszont – a tulajdonságok és adottságok optimalizálásával – jó termés takarítható be. Emellett nem érdemes egy éréscsoportra ráállni, hanem a kukoricahibrid-választásnál a felhasznált éréscscoportokat megfelelően kell megválogatni, mert előre nem tudni, hogy a szárazság egy-egy évben mikor érkezik. Ugyanígy fontos szempont lehet, hogy a növények rosszabb időjárási körülmények között is legalább egy csövet biztonságosan teremjenek, jobb években pedig plusz egy cső kifejlesztésével megduplázhassák teljesítményüket – húzta alá Nagy Zoltán.


A jó gyökérnövekedés, az összehangolt virágzás és a zöld száron érés is alapvető kritérium ahhoz, hogy a növények kedvezően reagáljanak a kritikus időszakokra – mondta Kolop László, a Saaten-Union Hungária Kft. régióvezetője. A szabadelvirágzású növényeknél a hibridek stressztűrő képessége jobb a fajtákhoz képest, illetve gyökérképződésük és bokrosodásuk is erőteljesebb. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az éghajlatváltozás – esetenként új kártevők és kórok megjelenése – miatt a növénytermelési technológiák is módosulnak, így ehhez - például a szárszilárdság javításával – a nemesítési munkának is alkalmazkodnia kell.

A hibridek a termesztéstechnológia csupán egyik elemét jelentik, ezért a terméseredményeket a megfelelő időben végrehajtott vetés vagy az elővetemény is nagyban befolyásolhatja – állapította meg Mórocz Péter. Kolop László szerint nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a növények a nehéz időjárási időszakokban jó kondícióban legyenek. E szempontból a legkritikusabb, hogy a vetőmagok időben ki tudjanak keln. Aki a vetést elrontja, ezt a hibát később már nem tudja helyrehozni – hangsúlyozta a régióvezető.

A talajelőkészítésnek is kulcsszerepe lehet abban, hogy az elvetett növények alacsonyabb hőmérsékleti körülmények között is gyorsabban fejlődésnek indulhassanak – közölte Szanyi István. A kukoricatermelésben is lényeges lehet, hogy csávázással a hibrideket a gombás megbetegedésektől és a drótférgektől meg lehessen védeni. Később pedig – tette hozzá Sík Imre – a rezisztens fenyércirok, illetve más gyomnövények (a muhar, a kakaslábfű vagy az ecsetpázsit) elleni védekezés is meghatározó lehet, mivel a vízfelvételnél a hibrideknek jelentős konkurenciát teremthetnek, és a várható termést akár meg is felezhetik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu