A vízhiány és a hőség gyilkolja a kukoricát

agrarszektor.hu
A nyári vízhiány és hőstressz okozza a legnagyobb kockázatot a kukoricatermelésben, és e két környezeti tényező határozza meg a nemesítés fő irányait is. A felhasznált hibridek azonban csak a technológia egyik elemét jelentik, ezért az eredményes kukoricatermeléshez számos más fontos feltételt is teljesíteni kell. Aki például elrontja a vetést, ezt a hibát később már nem hozhatja helyre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sok lényeges követelménynek kell teljesülnie ahhoz, hogy a gazdálkodók nagy kukoricatermést takaríthassanak be - hangzott el a közelmúltbeli AGROmashEXPO kiállításon megtartott vetőmagfórumon. A szakértők szerint ma elsősorban a nyári hőstressz és a vízhiány okozza a legkomolyabb problémát, ezért a nemesítésben is e két tényező játssza a legnagyobb szerepet.

Melyek ma a legjobb fajták a kukorica-, a búza- és a repcetermelésben? Ezt is megtudhatja az Agrárium 2019 konferencián március 7-én Kecskeméten. Válaszokat kaphat arra is, milyen szempontokat kell figyelembe venni a fajtaválasztásnál, hogy az eddiginél sokkal nagyobb legyen a hektáronkénti termésátlag és haszon. Jöjjön el a március 7-i Agrárium 2019 konferenciára Kecskemétre!

A Limagrain Central Europe-nál több száz európai kísérleti hely eredményeit veszik alapul ahhoz, hogy kirajzolódjon a hibridek szárazsággal és hőstresszel szembeni viselkedése, a növények tulajdonságait pedig aszályindexszel is kifejezik - állapította meg Mórocz Péter, a cég magyarországi fióktelepének termékfejlesztési vezetője. Az RAGT-nél pedig úgynevezett stressless logóval jelölik a hibrideket, és ennek kapcsán nem csak a nemesítési, hanem a termelési eredményeket is figyelembe veszik - tette hozzá Sík Imre, a RAGT Vetőmag Kft. régióvezetője.

Az a legfontosabb, hogy a kukoricahibrideket június végén-július elején ne érje hőstressz - jelentette ki Nagy Zoltán, a Gabonakutató Nonprofit Kft. osztályvezetője. Ezért a szegedi cég a korán virágzó, illetve a szárazságot túlélő hibridek nemesítésére helyezi a hangsúlyt, a növényeket pedig kiszombori és táplánszentkereszti nemesítő állomásain teszteli.

Szanyi István, a Syngenta Kft. üzletágvezetője szerint a növénytermelésben olyan fajtákra és hibridekre van szükség, amelyekkel kevés csapadék, illetve hőstressz előfordulásakor a kockázatokat minimalizálni lehet, kedvező években viszont - a tulajdonságok és adottságok optimalizálásával - jó termés takarítható be. Emellett nem érdemes egy éréscsoportra ráállni, hanem a kukoricahibrid-választásnál a felhasznált éréscscoportokat megfelelően kell megválogatni, mert előre nem tudni, hogy a szárazság egy-egy évben mikor érkezik. Ugyanígy fontos szempont lehet, hogy a növények rosszabb időjárási körülmények között is legalább egy csövet biztonságosan teremjenek, jobb években pedig plusz egy cső kifejlesztésével megduplázhassák teljesítményüket - húzta alá Nagy Zoltán.

A jó gyökérnövekedés, az összehangolt virágzás és a zöld száron érés is alapvető kritérium ahhoz, hogy a növények kedvezően reagáljanak a kritikus időszakokra - mondta Kolop László, a Saaten-Union Hungária Kft. régióvezetője. A szabadelvirágzású növényeknél a hibridek stressztűrő képessége jobb a fajtákhoz képest, illetve gyökérképződésük és bokrosodásuk is erőteljesebb. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az éghajlatváltozás - esetenként új kártevők és kórok megjelenése - miatt a növénytermelési technológiák is módosulnak, így ehhez - például a szárszilárdság javításával - a nemesítési munkának is alkalmazkodnia kell.

A hibridek a termesztéstechnológia csupán egyik elemét jelentik, ezért a terméseredményeket a megfelelő időben végrehajtott vetés vagy az elővetemény is nagyban befolyásolhatja - állapította meg Mórocz Péter. Kolop László szerint nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a növények a nehéz időjárási időszakokban jó kondícióban legyenek. E szempontból a legkritikusabb, hogy a vetőmagok időben ki tudjanak keln. Aki a vetést elrontja, ezt a hibát később már nem tudja helyrehozni - hangsúlyozta a régióvezető.

A talajelőkészítésnek is kulcsszerepe lehet abban, hogy az elvetett növények alacsonyabb hőmérsékleti körülmények között is gyorsabban fejlődésnek indulhassanak - közölte Szanyi István. A kukoricatermelésben is lényeges lehet, hogy csávázással a hibrideket a gombás megbetegedésektől és a drótférgektől meg lehessen védeni. Később pedig - tette hozzá Sík Imre - a rezisztens fenyércirok, illetve más gyomnövények (a muhar, a kakaslábfű vagy az ecsetpázsit) elleni védekezés is meghatározó lehet, mivel a vízfelvételnél a hibrideknek jelentős konkurenciát teremthetnek, és a várható termést akár meg is felezhetik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13