A buglyos fátyolvirág és az egynyári fátyolvirág termesztése: így készül a fátyolvirág csokor!

A buglyos fátyolvirág és az egynyári fátyolvirág termesztése: így készül a fátyolvirág csokor!

agrarszektor.hu
A buglyos fátyolvirág, másnéven egynyári fátyolvirág rendkívül egyszerű és szép: mutatjuk, hogy készül a fátyolvirág csokor és milyen növény a fátyolvirág ár szempontjából!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fátyolvirág egy olyan növény, amelynek szépsége az egyszerűségében rejlik: az ágas-bogas bokron ülő, számtalan apró, fehér, letisztult virágocska a távoli szemlélőt finom szövetre, fátyolra emlékeztetheti - innen kapta nevét a buglyos fátyolvirág és a kertészetekben kapható egynyári fátyolvirág. Cikkünkben leírjuk, hogy történik a buglyos fátyolvirág ültetése és gondozása, mik a fátyolvirág igényei és hogyan készül egyszerűen, házilag a fátyolvirág csokor.

A buglyos fátyolvirág jellemzői, igényei

A buglyos fátyolvirág egy lágyszárú, a szegfűfélék családjába tartozó évelő növény, népies elnevezései: boglyas fátyolvirág, szappanozófű, szappangyökér. A fátyolvirág eredendően Amerikából származik, a globális kereskedelem fellendülésével invazív fajként szaporodott el Európában és Magyarországon is. A fátyolvirág a laza, homokos, sziklás, jó vízáteresztőképességű, lehetőleg meszes, lúgos talajt kedveli, gyakran találkozhatunk vele vasúti sínek, gátak közelében.

A fátyolvirág terebélyes, magas (akár 50-100 cm magasságú) bokrokat képez, szára többfelé elágazik, ízelt, levelei a száron átellenesen helyezkednek el, lándzsa alakúak. A fátyolvirág gyökere karógyökér, amely kifejezetten vastag és mélyre nyúlik - elérheti akár a 2 méteres mélységet és a 10-15 cm-es vastagságot is! Érdekesség, hogy a fátyolvirág nem csak vadvirág, kerti dekoráció és vágni való virág, hanem gyógynövény is: köptető, nyákoldó gyógyszerek készülnek kivonatából.

A fátyolvirág ültetése és gondozása

A fátyolvirág ültethető egynyári fátyolvirág magról, illetve szaporíthatjuk dugványozással, amelyeket begyűjthetjük a természetből is. A dugványok életerős fátyolvirág hajtások, amelyeket egyszerűen cserépben gyökereztetünk. A fátyolvirág kedveli a napfényt: ha egyszer sikerült betelepítenünk, nem igényel sok gondozást, ugyanis jól tűri a szárazságot és a tűző napot is. Nem szükséges a növény teleltetésével foglalkoznunk, elég a száraz ágakat lemetszenünk, ugyanis a buglyos fátyolvirág gyökeréről következő tavasszal újra kihajt, sőt, a talajban elhullajtott magjainak köszönhetően még tovább is szaporodik. Kártevőkre, betegségekre nem érzékeny, ám az átültetést hosszú gyökere miatt rosszul viseli.

Egynyári fátyolvirág

A fátyolvirág félék közt számos fajtát megkülönböztetünk: az "alapnövény" a jellegzetes, fehérvirágú buglyos fátyolvirág, ám találkozhatunk rózsaszín és piros virágú fátyolvirág fajtákkal is, évelő és egynyári növényekkel egyaránt. Az egynyári fátyolvirág a kertészek köreiben kedvelt növény és vetőmag, ugyanis annyit telepítünk belőle, amennyit csak szeretnénk és nem szaporodik túl.

A buglyos fátyolvirág és az egynyári fátyolvirág termesztése: így készül a fátyolvirág csokor!

A fátyolvirág csokor készítése

A buglyos fátyolvirág felhasználása sokrétű, ám leggyakrabban a virágárusoknál, virágkötőknél találkozunk vele, mint a virágcsokrok egyszerű, ám mutatós kiegészítője. Ha saját fátyolvirág csokor készítését fontolgatjuk saját virágból, két megközelítésre van lehetőségünk: az egyik az élővirág zöld kísérőnövénye, a másik az önmagában is dekoratív, szárított fátyolvirág csokor. Ha élővirágként használjuk, nincs más dolgunk, mint kiválasztani kedvenc virágunkat és a csokor elkészítésekor körülötte elhelyeznünk néhány fátyolvirág szálat.

Ha száraz fátyolvirág csokor készítése a cél, metsszük le tisztán a kívánt fátyolvirág szálakat, majd forrázzuk le a végüket - a fátyolvirág begyűjtését célszerű akkorra időzítenünk, amikor a virágok egy része már kinyílt, de még mindig sok bimbó található a bokron. Csokorba kötve, fejjel lefelé fellógatva szárítsuk 5-7 napon keresztül, ezt követően használhatjuk kültéri és beltéri dekorációként is.

Fátyolvirág ár

  • cserepes fátyolvirág ár: kb. 1000-1500 Ft/db
  • buglyos és egynyári fátyolvirág mag ár: kb. 600 Ft/g
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?