A héten komoly csapadék érkezhet a földekre: de vajon mire lesz elegendő?

A héten komoly csapadék érkezhet a földekre: de vajon mire lesz elegendő?

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban bár sűrűn esett, de egyszerre többnyire csak kis mennyiség, így a talajban még mindig nagy a nedvességhiány. Az őszi búza virágzására, a repce magképződésére nagy szükség lenne a csapadékra, a tavaszi kultúráknak pedig a növekedéshez lenne szüksége esőre és immár melegre is. A hét első felében még marad az északias áramlás kisebb záporokkal, helyenként zivatarral, hűvös idővel, majd csütörtöktől délnyugati áramlással meleg és nedves levegő érkezik fölénk, mellyel már komolyabb csapadék is érkezhet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A három tavaszi hónapunk mezőgazdasági szempontból összességében kedvezőtlen időjárást hozott: már a szezon elején aszály alakult ki, mely a szántóföldi kultúrákban, a hideghullámok az éjszakai fagyokkal pedig főleg a gyümölcsösökben okoztak jelen jelentős károkat - írja a met.hu. Tavasszal többnyire 40-90 mm-es csapadékhiány halmozódott föl az átlagoshoz képest, ilyenkor értékelődik föl, hogy a téli időszakban feltöltődött a talaj nedvességgel. A tavaszi középhőmérséklet az átlag körül alakult, de a hideghullámok többször is rekordokat döntögettek. Május hó 1-3 Celsius fokkal hűvösebb volt az átlagostól, a fagyosszentek is kitettek magukért, 22-én fagy is előfordult. A csapadékösszeg pedig többnyire 20-40 mm-rel maradt el a szokásostól, a tavaszi aszály csak a hó végére mérséklődött valamelyest, de a tavasszal fölhalmozódott csapadékhiány nem pótlódott.  

Az elmúlt héten a frontális, országos csapadék elvonulta után gyakorlatilag egész héten egy a térségünktől keletre elhelyezkedő hidegörvény határozta meg időjárásunkat. Ez északias áramlással záporos-zivataros időt okozott, sokszor és sokfelé alakultak ki záporok az országban. Volt olyan hely, ahol minden nap esett, viszont legtöbbször nagyon kevés, épp csak a növények levele nedvesedett meg. Összességében az elmúlt 10 nap során 15-25 mm szinte az egész országban esett, csak kisebb foltokban maradt el ettől a csapadékösszeg.

A talajok felszín közeli része a legtöbb helyen átnedvesedett, ahol több esett, ott átmenetileg sárossá is vált. A felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma sokat javult, de foltszerűen még mindig vannak 40% alatti területek. A felső fél méteres rétegben is javulás tapasztalható, de a csapadék kevés volt a mélyebb rétegek nedvesítéséhez. Főleg a középső országrészben nagy területen kritikusan száraz, vagyis a növények számára hasznosítható víztartalom kevesebb, mint 40%-át tartalmazza a talaj. A hőmérséklet az ilyenkor megszokottnál mintegy 3-5 fokkal alacsonyabban alakult az elmúlt napokban. Bár hajnali fagyok már nem fordultak elő, de a maximum értékek is csak 20 fok körül voltak jellemzőek a héten.

Szántóföldi növényeink közül az őszi búza virágzik, az árpa a virágzás végének fenológiai fázisban jár, a repce pedig már a magot fejleszti. A kapás növények közül a napraforgó sokat fejlődött, általában 4-6, néhol már 6-8 leveles állapotú. A kukoricának túl hűvös van, fejlődése elég vontatott, 3-5 leveles állapot a jellemző. Az állományok állapotát döntően befolyásolja az elmúlt időszak csapadékmennyisége és a talajok vízgazdálkodó képessége. Ahol az elmúlt két hétben esett legalább 15-20 mm eső, ott sokat javult a helyzet, de a gyomosodás is megindult. A nedvesebb idő, a magasabb páratartalom a növényi kórokozók elszaporodását is segítette.

A folytatásban is marad a változékony, a hét első felében még hűvös idő. Továbbra is napi szinten várhatók záporok, helyenként zivatar. Szerda estig azonban ezek területi átlagban nagyobb csapadékot nem okoznak. Csütörtöktől vált délnyugatira fölöttünk az áramlás iránya, mellyel egyre melegebb és nedves, többször labilis rétegződésű léghullámok érkeznek fölénk. Akkortól már nagyobb csapadékot adó zivatarrendszerek is kialakulhatnak. A hét végéig területi átlagban 10-25 mm csapadék is hullhat, de a záporos jelleg miatt nagy területi különbség alakulhatnak ki. Továbbra is elég szeles marad az idő, gyakran lesz élénk, erős, időnként viharos a szél, mely a gyakori záporokkal igencsak megnehezíti a növényvédelmi munkákat. A hőmérséklet csütörtöktől jelentősen emelkedik, pénteken délkeleten már a 30 fokot közelíti majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?