A koronavírusról vallottak a szakemberek: ez vár a magyar gazdákra műtrágyafronton

A koronavírusról vallottak a szakemberek: ez vár a magyar gazdákra műtrágyafronton

2020 első felében a műtrágyaárak átlagosan 7,7 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, az értékesített mennyiség azonban közel ugyanannyi volt idén mint tavaly. Az Agrárszektor a legnagyobb műtrágya-értékesítéssel foglalkozó cégek vezetőit kérdezte meg arról, mi lehet a csökkenés oka, de annak is utánajártunk, mely műtrágyákat vásárolták idén a legnagyobb mennyiségben a gazdák. Emellett megtudtuk azt is, mennyire érződnek a koronavírus-járvány, és mennyire az időjárás hatásai az értékesítésben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A NAIK AKI adatai szerint a magyarországi műtrágya-forgalmazók 971 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére 2020 első fél évében, amely mennyiség közel azonos volt, mint egy évvel korábban. Ebből az következne, hogy az árszinteknek is hasonlóan kellett volna alakulniuk, ezzel szemben a műtrágyaárak átlagosan 7,7 százalékkal csökkentek. Az Agrárszektor által megkérdezett szakemberek szerint ennek hátterében a földgáz árának csökkenése, illetve a nyersanyagok, mint például a foszfor árcsökkenése állnak. Előbbinél jól látszik, hogy 2019. januárjától egészen 2020. első félévéig jelentős csökkenés következett be, elmondható azonban az is, hogy az elmúlt évben több műtrágya termék esetében is klasszikus válságtünetek mutatkoztak. A foszfor műtrágyák világpiacán például a többletkapacitások miatt a kereslethez képest túltermelés volt, emiatt a szokásos, szezonálisan emelkedő ártrend a várakozásokkal szemben már a tavalyi év folyamán felborult, és tavaszra lecsökkentek az árak.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

Cséri László, a Nitrogénművek Zrt. műtrágya kereskedelmi igazgatója szerint az időjárás hatásai is érződtek az idei műtrágyavásárlásokban, mint mondta az UAN (nitrosol) felhasználás az elmúlt években és az idei évben is növekedett, amit valószínűleg a kevesebb csapadék és annak kiszámíthatatlansága okozott. A Nitrogénművek ugyanakkor rekordtermelést ért el a jelenlegi helyzet ellenére - hívta fel a figyelmet az igazgató. Hozzátette: a cég adatai szerint továbbra is a CAN (Pétisó) terméket vásárolták leginkább a termelők, mint ahogy az előző években is, az egyre hatékonyabb és környezettudatosabb gazdálkodás ugyanis jelentősen növeli iránta a keresletet régiós szinten is. A szakember úgy látja, a koronavírus-járvány nem volt hatással sem az értékesítésre, sem a volumenre, a második hullám pedig addig nem okozhat problémát, amíg a teherforgalom nem ütközik korlátokba, ugyanakkor a messzebbről jövő árunak természetesen van kockázata. 

A gazdák vásárlási szokásaiban nagy változás nem várható, de az általános fogyasztói magatartásminták változásának eredményeként a helyi termelés felértékelődik 

- emelte ki.

Suba Péter, a horvátországi Petrokemija d.d. kereskedelmi vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, az időjárás és a koronavírus-járvány hatásai nem befolyásolták a vállalat mennyiségi értékesítését, és a termék összetételben, illetve a típusokban sem vettek észre eltéréseket a bázis időszakhoz képest.

Iparági közvélekedés, hogy a műtrágya gyártás és forgalmazás eddig "COVID resistant" volt, azaz a járvány és annak kezelése kapcsán hozott korlátozó intézkedések jelentős negatív hatásokat nem okoztak. Voltak persze logisztikai nehézségek, de az alkalmazott rendszereink rugalmassága miatt könnyen áthidaltuk ezeket a nehezebb időszakokat és felkészültünk a jelentősebb korlátozásokat hozó időszakra is

- tette hozzá. A szakember szerint a koronavírus-járvány amennyiben nem eredményez olyan extrém helyzeteket, mint például határzár a szállítmányozásban, esetleg tömeges fertőzöttség a gyártásban dolgozók között, akkor jelentős problémákat nem fogunk tapasztalni a második hullám során sem. Kiemelte, a tavaszi műtrágya felhasználási szezonhoz közeledve a műtrágya termékek fizikai elérhetősége, szállítása mindig is kritikus időszakot jelent. A kereslet jelentősen megnő, ami az árak emelkedését eredményezi, és mivel a földgázárak az elmúlt időszakban a duplájára emelkedtek, ez a műtrágya gyártási költségeiben, valamint a késztermékek piaci áraiban is meglátszik majd.

Balassy Ákosnak, az Eurochem ügyvezetőjének tapasztalatai szerint az első félév jellemzően a nitrogén műtrágyákról szól, és így volt ez az idén is. A szárazabb tavasz miatt ugyanakkor előtérbe került az oldatműtrágyák, illetve az inhibítorral kezelt termékek használata is, emellett nőtt a különféle biostumulátorok és növénykondícionálók használata, amelyek a növények stressztűrő-képességét javítják - emelte ki. A koronavírus-járvány hatásaival kapcsolatban elmondta, kezdetben volt némi bizonytalanság a szállításban, amit esetenként a pontatlan tájékoztatás eredményezett, de ez hamar megszűnt. Hozzátette, március közepére a tavaszi igények túlnyomó része már az országban, illetve a termelőknél volt, és mivel a műtrágyák nagy részét a termelők saját telephelyükre leszállítva szerzik be, így a kapcsolattartás csak a sofőrökkel “személyes". A szakember úgy véli a járvány második hulláma nem fog érződni az műtrágya-értékesítésben, az áruk jelenleg is zavartalanul érkeznek az országba, illetve kerülnek kiszállításra hazai gyártóktól, vagy raktárakból. 

A szezon, valamint a késői vevői döntések miatti szokásos szállítási késedelmeken túl semmiben nem nehezebb a termelőknek megfelelő időben áruhoz jutni

- közölte. 

Aranyosi Károly, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője úgy látja, a magyar termelők egyre tudatosabbak és szakmailag felkészültebbek, fontos szempont számukra a műtrágyatermékek minősége, szórhatósága és megbízható forrása. Mindemellett egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kénpótlásra és az olyan speciális termékekre, mint a startertrágyák. 

Ennek megfelelően évről-évre ezen termékek felhasználásában tapasztalunk dinamikus növekedést, és ez idén sem volt másként

- tette hozzá. A szakember tapasztalatai szerint az időjárás, legfőképpen a csapadék hiánya a terméseredmények tekintetében limitáló tényező, így befolyással van a gazdák vásárlási kedvére, ugyanakkor az okszerű és tudatos tápanyaggazdálkodás fontos eszköze az időjárásból adódó kitettség mérséklésének. Aranyosi Károly elmondása szerint az IKR a tavaszi koronavírus-helyzetben jól vizsgázott, így azt remélik a második hullámot is állni fogják, ugyanakkor tudja, a korlátozó intézkedések, illetve a gazdasági- és társadalmi krízis tavasszal mindenkit elbizonytalanítottak. 

A gazdák félelme volt, hogy a tavaszi munkákat időben és megfelelő minőségben el tudják-e végezni, illetve rendelkezésre állnak-e a szükséges inputanyagok. A járványhelyzet első hulláma azonban sem hiányt, sem késedelmet, sem áremelést nem okozott

 - tájékoztatott. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55