A mezőgazdaságot sem kíméli a koronavírus: már három áldozatnál járunk

A mezőgazdaságot sem kíméli a koronavírus: már három áldozatnál járunk

agrarszektor.hu
A szója idén már 6 százalékot esett, mely lényegében a koronavírus terjedésének köszönhető. A többi mezőgazdasági termék ára is csökkenést mutat, ugyanis a piaci szereplők jelentős élelmiszerkereslet-visszaeséstől tartanak. Hiába az amerikai-kínai kereskedelmi háború első fázisának a lezárása, ha a koronavírus eltünteti a fogyasztókat.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az élelmiszereket sem kíméli a kornavírus, ugyanis a járványnak köszönhetően csökkenhet a lakossági fogyasztás. Egyre gyorsabban terjed a koronavírus Kínában, már 2800 fertőzöttről van tudomásunk világszerte, és 80 halálos áldozatot követelt eddig az új járvány, írta meg a Portfolio.

A szójabab világpiaci ára vékánként 900 dollárcent alá esett, mellyel az évben már közel 6%-os csökkenést szenvedett el az árfolyam idén. A búzát és a kukoricát kevésbé viselte meg a koronavírus, az előbbi, bár az elmúlt napokban esett, de idén még így is 1%-os pluszban tartózkodik, míg a kukorica már 2%-ot veszített az értékéből 2020 első kereskedési napja óta.

A kínai városok karanténba tételének és az utazási korlátozásoknak köszönhetően a járvány kitörése óta jellemzően otthonukban maradnak az emberek, kevesebbet étkeznek étteremben, mely mind visszafogja a mezőgazdasági élelmiszerek iránti keresletet. Az elmúlt évben az afrikai sertésinfluenza jócskán megnyirbálta a kínai sertésállományt, melynek következtében a takarmányok kereslete - mint a szója és a repce - is jelentősen visszaesett.

Kína a világ legnagyobb rizs és búzatermelője és fogyasztója is egyben, a kukorica tekintetében pedig a második legméretesebb. A járvány keresztbe tehet a frissen aláírt első körös amerikai-kínai kereskedelmi megállapodásnak, melynek keretében Kína a korábbinál jóval több amerikai mezőgazdasági termék importja mellett kötelezte el magát.
Vasárnap a kínai hatóságok még azt nyilatkozták, hogy egyelőre nem sikerült megállítani a vírus terjedését, hiába tettek agresszív lépéseket annak érdekében, hogy komoly mobilitási korlátozásokat vezettek be a betegség epicentrumának környékén.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?