A szamócatermelőket is elérte a koronavírus: mi lesz így az idei terméssel?

A szamócatermelőket is elérte a koronavírus: mi lesz így az idei terméssel?

agrarszektor.hu
Európa fő szamócatermelő országai közel hasonló problémákkal küzdenek a koronavírus-járvány miatt. Ugyanakkor a távolabbi államokban is csökkent az értékesítés. Hazánkban április vége felé kezdődik majd el a szamóca betakarítása a fóliasátrakból, a termelők arra biztatják az áruházakat, hogy kezdjék el a külföldi termékbeszerzések csökkentését.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarország

Itthon várhatóan április 20. körül indul a magyar szamóca betakarítása a fóliasátras termelőknél - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A termelők arra biztatják az áruházakat, hogy kezdjék el a külföldi termékbeszerzések csökkentését és segítsék a hazai értékesítést. Továbbá a növekvő piaci forgalmat látva abban bíznak a termelők, hogy több közvetlen értékesítésre lesz majd lehetőségük, és a vásárlók tőlük, megbízható forrásból szerzik majd be a vitamindús termékeket.

Franciaország

A francia eperszezon elindult, azonban drasztikusan csökkent a kereslet. A március 23-án bejelentett egészségügyi biztonsági intézkedések megerősítése miatt még kevesebb ember van a szupermarketekben, a szabadtéri piacok bezárása még rosszabbá teszi a helyzetet. Ennek köszönhetően nincs folyamatos szedés: csak a beérkezett megrendeléseket teljesítik a gazdák, ami jelentős kiesést okoz. De vannak olyan termelők is, akik el sem tudnak indulni, így mondhatjuk, hogy ők gyorsan befejezték az idei évet. Minőség szempontjából pedig ebben az évben nincs különösebb probléma. Nagyon szép és ízletes az "eper". Mivel csökkent a betakarítás mennyisége és száma, a munkaerőhiány sem érezhető úgy, mint várták, de a termelők szerint későbbiekben, ha elindul a csonthéjas gyümölcsök betakarítása, biztosan érezhető lesz a határzárak okozta munkaerőhiány.

Olaszország

Olaszországban a kedvező időjárási viszonyok miatt korábban kezdődött a 2020-as szezon, azonban itt is jelentős az értékesítési problémák okozta bevételkiesés, ebben a pillanatban ugyanis a fogyasztónak más a prioritása. A jelenlegi vészhelyzetben sajnos sok embernek megszűnt a munkaviszonya, ezért arra kényszerültek, hogy elsőbbséget biztosítsanak a napi fogyasztáshoz szükséges és alapvető élelmiszereknek, így használva ki a korlátozott gazdasági erőforrásaikat. A HORECA szektor sem működik jelenleg, így egy síkú az értékesítés. Ráadásul az időjárás is hűvösebb lett, ami alapvetően nem kedvez a szamóca értékesítésnek. A termelők jelenleg arra bíztatják a fogyasztókat, hogy most még inkább törekedjenek a "Made in Italy" termékek vásárlására, ezzel is támogatva őket. Olaszországban jelenleg 1,50 EUR/kg a szamóca kiskereskedelmi ára, és többen ipari feldolgozásra ennél is olcsóbban, mindössze 0,25 EUR/kg áron próbálják értékesíteni, mentve a menthetőt.

Spanyolország

Spanyolországban is korábban indult a szezon, ráadásul, amit eddig a termelők friss fogyasztásra értékesítettek, már most az iparnak szállítják feldolgozásra, már aki tudja. A kínálat jelenleg itt is bőven meghaladja a keresletet, aminek következtében már több termelő is elhagyta a területeit Huelva tartományban. A betakarítást a munkaerőhiány is erősen gátolja, így megkezdődtek a vonatkozó kormányzati intézkedések a mielőbbi megoldási javaslatok kidolgozásához. A kialakult helyzetben csökken a kiskereskedelmi üzletekben és az önkormányzati piacokon értékesített gyümölcsök mennyisége. Ezenkívül az éttermek és az utcai piac bezárása tovább rontotta a helyzetet. Mindez jelentős veszteségeket jelent az ágazat számára. Az eladások nagy része szupermarket láncokon keresztül történik, amelyek normál körülmények között a teljes mennyiség maximum 50% -át veszik fel, és amelyek nem képesek kompenzálni más értékesítési csatornák veszteségeit.

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban 1996 óta folyamatosan növekszik a bogyós gyümölcsök térhódítása: 1996-os 40 100 tonnáról 2015-re több mint 115 500 tonnára növekedett a betakarított termésmennyiség, ami 188% -os növekedést jelent csak szamócára nézve. Érdekesség, hogy a termelésük közel 95 % már fedett, így az időjárási körülmények kevésbé befolyásolják. A munkabér általánosan a termelési költségük 50 %-át teszi ki. Azonban bizonytalan a Brexit mozgásszabadságra gyakorolt hatása, az árfolyam-ingadozások gyenge fontot okoznak az euróhoz képest, ráadásul most a koronavírus okán egész

Kína és Kalifornia
Ezekben az országokban is hasonlóan csökkent az értékesítés, így itt számos cég az egészségügy számára szállítja adományként a betakarított gyümölcsöket. Emellett azokat a közintézményeket támogatják, akik a jelenleg nehéz helyzetbe kerülő családok napi ellátását biztosítják.

Európában jelenleg a munkaerő miatt versengnek a termelők. A munkaerőhiány kiküszöbölésére elindult egy újabb innovációs hullám, amely a robotika, azaz gépi betakarítás módszereit népszerűsíti. A robottal történő betakarítás azonban - a jelenlegi számítások szerint - az összes szezonális munkaerőköltségnek csak 45% -át helyettesíti, a fennmaradó 55%-ra továbbra is szükség van a növénytermesztés, megnövekedett betakarítási igény, illetve az osztályozás-csomagolás területén. A fogyasztói nyomás és a tőzeghasználattal kapcsolatos kormányzati politika nyomán a kertészeti ágazat jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megtalálják a növények fenntarthatóbb módon történő termesztésének lehetőségeit tőzeghelyettesítőkben, például: kókuszdió, kéreg, zöld komposzt és faszál. 2015-re a növények 55% -át termesztették így, és becslések szerint 2020-ra már 80% -át szubsztrátban termesztik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03