2022. augusztus 10. szerda Lőrinc

Hírek - Növény

Aggasztó, ami a bolgár cseresznyeültetvényeken történik: veszélyben az idei a termés?

Óriási munkaerőhiányra panaszkodnak a bolgár gyümölcstermesztők. A legfrissebb értesülések szerint a cseresznyetermelők egyre nagyobb kompromisszumra kényszerülnek annak érdekében, hogy elkerüljék a veszteségeket, ezért egyre több helyen jelennek meg a "Szedd magad" táblák a bolgár cseresznyeültetvényeken.
 
 

Nincs aki leszedje a gyümölcsöket Bulgáriában, emiatt egyre több helyen jelennek meg „Szedd magad” táblák a cseresznyeültetvények bejáratánál a munkaerőhiány miatt. A cseresznyetermesztők zsákutcába kerültek, és egyre nagyobb kompromisszumokra kényszerülnek annak érdekében, hogy valahogy elkerüljék a veszteséget - írta meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) az Agrozona értesülései alapján. A szezon elején a gazdák még 4-5 leva, azaz 800-1000 Ft/kg körüli felvásárlási árakban reménykedtek, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

Ezzel szemben a főfajták beérésével a feldolgozásra szánt gyümölcsöt az 1,2-2 leva (240-410 Ft/kg) közötti sávban veszik a felvásárlók. De ezt még le is kellene szedni, így a termelők inkább a „Szedd magad” keretében 1,5 leva (300 Ft/kg) körüli áron adják a vevők által leszedett cseresznyét. Bulgáriában tavaly a magyar termés legalább ötszöröse, 52 ezer tonna cseresznye termett, és a szilva után a cseresznye a legnagyobb területen termesztett gyümölcs az országban, ám a terület immár az egymást követő második évben csökkenést mutat.

 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!