Aggasztó, ami a bolgár cseresznyeültetvényeken történik: veszélyben az idei a termés?

Aggasztó, ami a bolgár cseresznyeültetvényeken történik: veszélyben az idei a termés?

agrarszektor.hu
Óriási munkaerőhiányra panaszkodnak a bolgár gyümölcstermesztők. A legfrissebb értesülések szerint a cseresznyetermelők egyre nagyobb kompromisszumra kényszerülnek annak érdekében, hogy elkerüljék a veszteségeket, ezért egyre több helyen jelennek meg a "Szedd magad" táblák a bolgár cseresznyeültetvényeken.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nincs aki leszedje a gyümölcsöket Bulgáriában, emiatt egyre több helyen jelennek meg "Szedd magad" táblák a cseresznyeültetvények bejáratánál a munkaerőhiány miatt. A cseresznyetermesztők zsákutcába kerültek, és egyre nagyobb kompromisszumokra kényszerülnek annak érdekében, hogy valahogy elkerüljék a veszteséget - írta meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) az Agrozona értesülései alapján. A szezon elején a gazdák még 4-5 leva, azaz 800-1000 Ft/kg körüli felvásárlási árakban reménykedtek, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezzel szemben a főfajták beérésével a feldolgozásra szánt gyümölcsöt az 1,2-2 leva (240-410 Ft/kg) közötti sávban veszik a felvásárlók. De ezt még le is kellene szedni, így a termelők inkább a "Szedd magad" keretében 1,5 leva (300 Ft/kg) körüli áron adják a vevők által leszedett cseresznyét. Bulgáriában tavaly a magyar termés legalább ötszöröse, 52 ezer tonna cseresznye termett, és a szilva után a cseresznye a legnagyobb területen termesztett gyümölcs az országban, ám a terület immár az egymást követő második évben csökkenést mutat.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?