2020. október 28. szerda Simon, Szimonetta

Hírek - Növény

Aggódhatnak a magyar gazdák: óriási károkat okozhat a szárazság a földeken

Egyre érzékenyebben érinti a csapadékhiány az őszi kalászosokat, amelyek áprilisban és májusban igénylik a legtöbb felvehető nedvességét - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön. A száraz, szeles és csapadékban szegény időjárás is lassítja a növények fejlődését.
 
 

A szaktárca ugyanakkor megjegyezte, a tavaszi szántóföldi munkáknak kedvez az időjárás, a gazdálkodók jó ütemben haladnak a tervezett feladatokkal. Folyamatban van a gyomirtás is, azonban annak hatékonyságát az éjszakai fagy közeli állapotok jelentősen hátráltatja.

Az agrártárca ismertette: a tavaszi árpát csaknem teljesen elvetették, az idei becsült vetésterülete 28 ezer hektár.
A zab tervezett vetésterülete 22 ezer hektár, és 90% felett van a készültsége. A napraforgó vetése folyamatos, a tervezett vetésterület 610 ezer hektár, ebből már 72%-on, 446 ezer hektáron földbe került a vetőmag. A kukorica vetése is megindult, 988 ezer hektár a növény tervezett vetésterülete országosan, ebből eddig 526 ezer hektáron végezték el a vetést a termelők, amely 53-os készültséget jelent. A szója idei tervezett területe 57 ezer hektár, a vetés e növény esetében is halad, jelenleg 22%-os a készültsége.

Az őszi káposztarepce virágzása már megkezdődött, ám fejlettsége jelentősen elmarad az ilyenkor megszokottól és különösen igényes a megfelelő csapadékmennyiségre ebben az időszakban. A repce érzékeny a rovarkártételre, a gazdák folyamatosan védekeznek a repcefénybogár, a repcebolha és a bundásbogár ellen. Ha marad a száraz és szeles időjárás, akkor fennáll a veszély, hogy a növény hamar elvirágzik és gyenge lesz a terméskötődés, közölte az Agrárminisztérium.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu