Aggódhatnak a magyar repcések: a kiadós esőre még várniuk kell

agrarszektor.hu
Hosszú idő után a Kisalföldre is jelentősebb csapadék érkezett a hét végén. Ez azonban a kukorica és a napraforgó számára már későn jött, a repce vetéséhez azonban ideális viszonyokat teremt. A héten várható meleg idő az érési folyamatoknak országszerte kedvezni fog, ugyanakkor a vetéshez és a talaj-előkészítéshez az ország nagyobb részén jelentős csapadékra lenne szükség.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az előző héten szerdán és a hét végén fordult elő elszórtan zápor, zivatar - írja a met.hu. Területi átlagban számottevő csapadék az ország területének csak kisebb részén hullott. A szinte egész nyáron száraz Kisalföld most jelentős mennyiséget kapott, de a csapadékhiány arrafelé még így is tetemes maradt. A talaj fölső rétegének nedvességtartalma a jelentősebb csapadékkal érintett területeken megnőtt, ugyanakkor főleg keleten már nagyon alacsony. 

A napraforgó és a kukorica az érés különböző fenológiai fázisaiban járnak. A hőösszeg eloszlásnak megfelelően a keleti országrészben kissé előrébb tartanak a növények a Dunántúlhoz képest. Innentől kezdve ezek a növények különösebb csapadékot már nem igényelnek, az már nem növeli a termés mennyiségét. Sokfelé jó termés ígérkezik, ugyanakkor száraz, szinte kisült táblák a Kisalföldön, főként Győr térségében figyelhetők meg, míg például Pest megyében földön fekvő növények is vannak. Miskolc környékén jobbára zöld levelesek a kukoricatáblák, míg északabbra többfelé jégverés és szélvihar károsította a növényeket. Hajdú-Bihar és Békés megyében fajtától függően vannak még nagyrészt zöld levelű és már érettebb táblák is, helyenként, Szarvas környékén pedig többfelé teljesen beérett, elszáradt növények is. A napraforgónál nincsenek ekkora különbségek az előbb felsorolt térségben: az alsó levelek a legtöbb helyen már leszáradtak, de teljesen elszáradt, kiégett növények nincsenek. A kórokozók fejlődéséhez szükséges magas páratartalom főleg a hajnali órákra jellemző, de a főleg hétfőn a Dunántúlon többfelé napközben is magas volt. A keleten jellemző száraz időben csökkent a gyomképződés intenzitása, ugyanakkor az elmúlt napok csapadéka főleg a Dunántúlon fogja beindítani a gyomok kelését. Az augusztus vége a repce vetésének talaj-előkészítéséről és magáról a vetésről szól, melyhez csak helyenként kedvezőek a talajnedvességi feltételek, az ország nagyobb részén kiadós csapadékra lenne szükség.

Forrás: MTI/Varga György

Az előttünk álló héten a legfrissebb számítások szerint folytatódik a meleg időjárás. Szerdán elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, ezt követően azonban csökken a csapadékhajlam. Területi átlagban számottevő mennyiségű csapadék az országban inkább csak a Dunántúl északi részén valószínű, de mennyisége a záporos jellege miatt nagyon bizonytalan. A párolgás mértéke 10-15 mm körül valószínű a következő 6-8 nap során, a csapadék ettől kevesebbnek ígérkezik területi átlagban, tehát zömében csökken majd a talajok nedvességtartalma. Jelentősebb szél csak zivatarok környezetében valószínű, így az egyre hosszabbodó éjszakákon erős harmatra kell számítani. A hőmérsékletben jelentős változás nem valószínű, csúcsértéke 30 fok körül, sokfelé kissé a fölött várható, szeptember első napjaiban jöhet majd markánsabb lehűlés. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?