2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Hírek - Növény

Agrárárak: két ágazat most nagyon súlyos helyzetbe kerülhet

Nagyon komoly problémát okozhat a mezőgazdasági árak változása a gabonafeldolgozók és a gyümölcstermesztők számára. A malomiparban az árnövekedés, a gyümölcsszektorban az árcsökkenés okozhat gondokat.
 
 

Összességében ugyan nem változtak a mezőgazdasági termelői árak 2018 júniusában az előző év azonos időszakához képest, a növényi termékek árának 3,5 százalékos növekedése mögött azonban két ágazat számára is nagyon komoly változás látható – írja közleményében a K&H. A gabonafélék árának az elmúlt év azonos időszakához képest 13 százalékos emelkedése nagyon komoly terhet ró a malom- és gabonafeldolgozó iparra, mivel a jelenlegi, indokolatlanul magas árszinten készletezett gabona árát előre láthatóan nem fogják tudni beépíteni az értékesítési árakba.

Ezzel szemben a gyümölcsök ára 19 százalékkal esett vissza az elmúlt évhez képest, ami súlyos következményekhez vezethet az ágazat számára. Az idei – egy-két gyümölcsfajtától eltekintve – nagyon jó minőségű és bőséges termés ugyanis árcsökkenést okoz a piacon, miközben a termelők önköltsége jelentősen nő az ipari cégek munkaerőelszívása miatt kialakuló nagyon komoly munkaerőhiány miatt. Ez pedig a termelői költségek tartós emelkedését is okozhatja - véli a pénzintézet..

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu