2021. június 22. kedd Paulina

Hírek - Növény

Agresszív vírus terjed Európában: egész paradicsomültetvényeket pusztíthat el a kór

Nemcsak a koronavírus, az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza miatt aggódhatnak a mezőgazdaság ágazati szereplők. Néhány napja Franciaország legnyugatibb csücskében, a Bretagne-félszigeten is felbukkant az új paradicsomvírus, a a Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Az érintett gazdaságot lezárták, a vírussal fertőzött üvegházban minden növényt elpusztítottak. A Magyar Nemzet Ledó Ferencet, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnökét kérdezte a betegségről.
 
 

Néhány napja történt, hogy ­Didier Guil­laume, a francia mezőgazdasági miniszter bejelentette be, hogy a ­Bretagne-félszigeten paradicsomvírust találtak egy gazdaságban. Az Agrarszektor.hu is megírta, hogy a gazdaságot azonnal lezárták, az üvegházban pedig minden növényt elpusztítottak, mivel a ToBRFV-nek egyelőre nincs más ellenszere.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke elmondta, a kór először Jordániában bukkant fel, még 2016-ban, ezért is nevezik jordánvírusnak, olvasható a Magyar Nemzet írásában. Ledó Ferenc azt is elmondta, hogy a betegséget azóta számos országba hurcolták be, így jutott el 2018-ban Európába is.

A FruitVeB elnöke szerint fontos, hogy a betegség emberre nem veszélyes, a gazdaságokban azonban nagyon komoly kárt tud okozni, amely akár a 100%-ot is elérheti. Bár a hírek szerint a betegség a vetőmaggal érkezett Európába, ezt mostanáig még nem sikerült bebizonyítani. A kór terjedésének azonban számos egyéb módja is van, akár a beporzás során a poszméhek is továbbvihetik a kórt az egyik helyről a másikra.

Mindenki fél, és igyekszik megóvni a gazdaságát a betegségtől. Az elmúlt négy-öt évben épült, a legkorszerűbb technológiával felszerelt paradicsomházak tulajdonosai nagyon szigorú higiéniai szabályokat vezettek be, a dolgozók csak speciális felszerelésben léphetnek be az üvegházakba, a látogatókat pedig kizárták a területről

– mutatott rá Ledó Ferenc.

A FruitVeB elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy most a megelőzés a legfontosabb, hiszen a vírusnak még nincs ellenszere. A FruitVeB már korábban is foglalkozott a komoly kárral fenyegető vírussal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) időről időre tesztelik is a hazai paradicsomültetvényeket, de egyelőre nem találtak pozitív mintákat. Ha a jordánvírus Magyarországon is megjelenik, az a legbiztosabb módszer, ha nem csak az érintett néhány tövet, hanem az egész állományt felszámolják és a területet fertőtlenítik, csak ezt követően lehet újrakezdeni a termelést.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu