2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Növény

AGRYA kontra MVH - viták a támogatások körül

Amennyiben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) nem tudja megvédeni álláspontját a Legfelsőbb Bíróságon a fiatal gazdák támogatási kérelmeinek újrapontozása ügyében, úgy veszélybe kerülhet a Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetése.
 
 

A probléma kirobbantó oka, hogy tavaly nyáron az MVH új vezetése az összes 2009-ben benyújtott kérelmet újrapontozta, így több gazdának kellett lemondania már elnyert pályázati támogatásáról. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, az AGRYA szerint ez jogsértő, az MVH viszont cáfolja, hogy gondok lennének működése körül - számol be a Magyar Hírlap.

A bíróság határozata alapján az MVH utólag nem vonhatja vissza korábban megítélt támogatásait, az MVH közleményében viszont ez áll: "Hangsúlyozzuk, hogy a közigazgatási bíróságok ítélkezési gyakorlata messze nem tekinthető egységesnek. Az érintett fiatal gazdák ügyeinek túlnyomó többségében – amelyekben a bíróság a keresetnek helyt adva hatályon kívül helyezte az MVH döntését – az elmarasztalás indoka nem a jogszabálysértés, a jóhiszeműen szerzett jogok sérelme, hanem mindössze a meghozott elutasító határozatok formai hiányossága, az indokolás elégtelensége volt.” A hivatal szerint tehát nem jogsértő, amit tettek, így ki is küszöbölhető.

Az AGRYA nem ért egyet: „Nagyon szomorú, ha az MVH pusztán technikai hiányosságnak tekinti, ha nem tudja kellő indokokkal alátámasztani döntéseit, s ami miatt a bíróság megsemmisíti vitatott határozatait. Egy állami szervtől, amely közhatalmat gyakorol, minimálisan elvárható, hogy a törvény kötelező szabályainak megfelelve, tételesen indokolja a döntését. Sajnos ennek az elvárásnak az MVH a bírósági ítéletek alapján nem felel meg. Ez is megerősíti korábbi véleményünket, hogy a hivatal jogalkalmazói tevékenysége sérti a jogbiztonságot és az állami szervek működésével kapcsolatos közbizalmat” – mondta lapunknak Mikula Lajos, az AGRYA elnöke.

„Az érintett fiatal gazdáknak ki kell fizetni a fejenként járó negyvenezer eurós támogatást, ha tetszik ez az MVH-nak, ha nem” – fűzte hozzá a szervezet vezetője.

Összességében 780 millió forintnak megfelelő támogatásról van szó.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben