Alig tízezer hektáron keletkeztek károk

agrarszektor.hu
A termelők az árvízkár esetében kárenyhítésre, a védekezési kár esetében teljes kártalanításra számíthatnak

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tízezer hektár alatt marad az árvíz miatt kárt szenvedett mezőgazdasági terület nagysága - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Czerván György elmondta: az előzetes becslések szerint 10 700 hektáron okozott kárt az elmúlt hetekben az árvíz. A szerdai adatok szerint viszont a felmérések 9606 hektár mezőgazdasági terület károsodását jelezték. A legnagyobb kiterjedésű károsodást Győr-Moson-Sopron megyéből jelentették, ez az összes érintett terület 28 százalékát teszi ki, míg Pest megye 26, Bács-Kiskun megye 16, Fejér megye pedig 10 százalékos aránnyal részesedik.

A mezőgazdasági kár okaként 61 százalékban az árvizet, 37 százalékban pedig a belvizet jelölték meg. A fennmaradó kárrész - 2 százalék - a védekezési kár és a menekülő vadak okozta kár. Eddig 565 termelő jelentett be kárt összesen 8805 hektárra. A termelők által becsült kárérték 2,3 milliárd forintot tesz ki. A termelők az árvízkár esetében kárenyhítésre, a védekezési kár esetében teljes kártalanításra számíthatnak - közölte az államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03