Amerikai farmer: A tavaszi időjárás 2013-as csúcsokig hajtotta a chicagoi gabonaárakat

Amerikai farmer: A tavaszi időjárás 2013-as csúcsokig hajtotta a chicagoi gabonaárakat

Takarék Agrár24
Az Egyesült Államok tavaszi időjárásról, a kukorica és a szója vetésük előrehaladásáról érkező, április közepi hírek, újabb magasságokba repítették a kukorica és hozzá kapcsolódva az egyéb agrár tömegáruk májusi határidős árait a Chicagoi árutőzsdén (CME). Az USDA (amerikai agrárminisztérium) április 11-i heti vetési felmérése nem tartalmazott érdemi elmaradást tavalyi év azonos időszakához képest, de az Észak Amerikai kontinens közepére behúzódó újabb hideg időjárási hírekkel együtt már elegendő volt ahhoz, hogy az árjegyzések újabb magasságokba emelkedjenek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ahogy korábbi Agrár24 blogbejegyzésekben is említették a Takarékbank Agrárcentrum szakértői, az agrár termékek iránti világszintű kereslet 2021-ben érdemben bővül, különösen Kína import étvágyának köszönhetően. Utóbbi vonatkozásában a Reuters áprilisi cikkében bemutatta, hogy az optimista piaci várakozásoknál is nagyobb lett az Egyesült Államok 2021. februári kukorica export mennyisége. A 6,3 millió tonnát elérve, 17%-kal szárnyalta túl a 2008-ban felállított februári rekord értékét, és 2018 júliusa óta a legmagasabb egy havi kivitelt jelentette (közel 3 éves havi maximum érték). Március végéig Kína több mint 23 millió tonna 2020/21-es kukoricát kötött le az Egyesült Államokból, miközben a korábbi csúcs értékesítési év ebben a viszonylatban 2011/12-ben alig haladta meg az 5 millió tonnát.

Ahogy közeledünk a nyár felé és melegszik az idő, egyre jobban érdemes figyelni az USDA heti felméréseit az ottani vetés időarányos előrehaladásáról. A magas árak összességében biztosan növelik mind a kukorica, mind pedig a szója vetési hajlandóságát az amerikai farmereknél, de a hűvös talajba vetett magoknál még nagy a kockázata, hogy lassú, vagy hiányos lesz a csírázás. A hazai növénytermesztőknek jó hír, hogy továbbra is kitartanak a magas árak, az állatartóknál és feldolgozóknál pedig már nagy rá az esély, hogy a teljes 2021-es évüket meghatározza a dráguló takarmány. 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33