2020. szeptember 23. szerda Tekla

Hírek - Növény

Amerikai gigacégek fúziója: sok mindent beáldoz a DuPont

A növényvédő szereket gyártó FMC-vel kötött csereüzletet az amerikai DuPont, amely egy másik óriásvállalattal, a Dow Chemicallal készül „házasságra”, létrehozva a világ legnagyobb vegyipari konszernjét. A mostani megegyezésre az Európai Bizottság előírásai miatt volt szükség, amely részben bizonyos ágazatok leépítéséhez kötötte a tervezett gigafúzió engedélyezését. A DuPont elveszíti rovar- és gyomirtó portfóliója, valamint K+F kapacitásai egy részét, cserébe viszont megkapja az FMC Health and Nutrition ágazatát, illetve tekintélyes mennyiségű készpénzt.
 
 

A csereüzlet értelmében a DuPont 1,2 milliárd dollár készpénzért és az FMC Health and Nutrition ágazatáért átadja a másik félnek bizonyos rovar-, illetve gyomirtó portfólióját, valamint globális növényvédelmi kutató-fejlesztő kapacitásának egy számottevő részét. Az üzlet az Európai Bizottságnak a Dow Chemical–DuPont fúzióval kapcsolatos előírásaival áll összhangban.

A tranzakció révén az FMC Agricultural Solutions a világ ötödik legnagyobb növényvédőszer-gyártó vállalatává válik, évi 3,8 milliárd dolláros becsült forgalommal. A cég birtokába kerülnek a Rynaxypyr, Cyazypyr és Indoxacarb hatóanyagok, amelyek az új tulajdonos szerint már idén 1 milliárd dolláros forgalmat generálnak számukra.

A gyomirtók terén kilenc aktív összetevőhöz jutnak, de értékes szerzemény a K+F részleg is, amelyre a DuPont eddig évente 300 millió dollárt költött. Az FMC 8 kutató-fejlesztő központja és 340 szakembere mellé így 15 új létesítmény, valamint 470 alkalmazott sorakozik fel, megduplázva az eddigi kapacitásokat. Az üzletkötés hírére az FMC részvényei 17 százalékkal, hároméves magasságba emelkedtek, míg a DuPont és Dow papírjai kis mértékben estek.

fmc | dow | dupont

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu