Argentína szárazságért fohászkodik

agrarszektor.hu
Miközben az északi félteke kiszáradt, a déli esőktől szenved. Argentínában azért drukkolnak a termelők, hogy minél kevesebb csúszással kerülhessen sor a szója elvetésére. A kilátások biztatóak, amit fokoz, hogy az USA és Kína közötti kereskedelmi háború új távlatokat nyitott a dél-amerikai országok előtt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Miközben Európát szárazság sújtotta, heves esőzések áztatták Argentína főbb mezőgazdasági területeit augusztus és szeptember folyamán. A nyomában érkező áradás 5-10 millió hektáron tarolta le vagy semmísítette meg részben a termést. A természeti csapásnak jelentősek a gazdasági következményei: 1,7 milliárd dolláros veszteséget könyvelhet el az ország, ami a GDP-jének 0,25 százalékát teszi ki. 

Mivel ott még csak most készülődnek a tavaszi kultúrák elvetésére, van némi remény arra, hogy ha megkésve is, de földbe kerülhet a szója, földimogyoró és napraforgó. Ha a körülmények nem romlanak, akkor nem változik lényegesen a szója termőterülete az országban, sőt, elemzők azt sem zárják ki, hogy növekedni fog. Argentínában ugyanis a szója egy kis költséggel és kockázattal vethető kultúrának számít, ezért sokak számára vonzóbb lehet, mint egy megkésve elvetett földimogyoró. Azonkívül számítani kell rá, hogy azok a gazdák is szójára váltanak, akiknél a heves esőzések gyakorlatilag megsemmisítették az őszi vetéseket.

Mindez annak tükrében is érdekes, hogy Kína - két év szünet után - ismét megnyitotta piacát az argentin szójaolaj előtt. 2015-ben a dél-amerikai ország még 539 ezer tonna szójaolajat exportált az ázsiai óriásnak 365 millió dollár értékben. Az argentin feldolgozóipar örömmel vette a hírt, amit minden bizonnyal az USA és Kína közötti kereskedelmi feszültségnek köszönhet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?