Árvízvédelmi készültség Magyarországon: így néznek most ki a hazai folyók

MTI
Az országban jelenleg 395,5 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség, a vízgyűjtő területekre azonban újabb, jelentős mennyiségű csapadékot várnak a szakemberek. A dunai árhullám a hét második felében folytatódhat, a Tiszán a bodrogközi szakasz alatt pedig még árad a folyó - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein hullott jelenős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám Budapestnél vasárnap 16 órakor érte el a maximális, 572 centiméteres értékét, és jelenleg Paks térségében tetőzik a folyó. A lejjebb lévő állomások közül Bajánál érheti el a vízszint az elsőfokú készültség értékét - derül ki az OVF közleményéből. 

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő 72 órában az árhullámok kialakulásának szempontjából meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön újra jelentős mennyiségű (területi átlagban 33-65 milliméter) eső várható. Nagybajcsnál akár a harmadfokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt kismértékben meghaladó, lejjebb az elsőfokú szintek feletti vízállások kialakulása valószínűsíthető. A jelenlegi számítások szerint Budapestnél az újabb árhullám tetőzése a hétvégén, az alsó rakpart szintjét megközelítő esetleg azt némileg meghaladó értékkel várható.

A Tisza árhulláma jelenleg a bodrogközi szakaszon tetőzik az elsőfokú készültségi szintet meghaladó értékekkel. Tokajnál a vízállás várhatóan csak megközelíti az elsőfokú készültségi szintet, lejjebb Kisköréig az elsőfokú készültségi szintek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő tetőzések várhatóak. A mellékfolyók közül a Túr, a Szamos, a Kraszna apad. A Bodrogon elhúzódó, az elsőfokú értékeket el nem érő tetőzés várható. A következő napokra jelzett csapadékos időjárás bekövetkezése esetén a Sajó vízrendszerén a jövő hét második felében az elsőfokú készültségi szinteket megközelítő tetőző vízszinttel járó árhullám kialakulására lehet számítani, a Kraszna pedig várhatóan tartósan az elsőfokú készültségi szint közelében marad.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?