Aszály, jég és vihar tizedelte eddig idén a mezőgazdaságot

agrarszektor.hu
Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás, a jégesők, a viharok és az aszály okozták ebben az évben a legtöbb gondot a mezőgazdaságban. de helyenként a tűzesetek és a fagyok is nehéz helyzetbe hozták a mezőgazdaságból élőket. Generali-Providencia Biztosító Zrt. augusztusig több mint 800 növénykár-bejelentést regisztrált, a becsült kárösszeg meghaladja a 800 millió forintot. Az új díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítás lehetőségével a Generalinál közel 600-an éltek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az összes kár döntő többségéért a jégverés (91%) a felelős, ezt követik a fagykárok (4%), az aszály, a vihar (2-2%) és a gabonatáblákban, kukoricásokban keletkezett tűz (1%). A szakemberek tapasztalatai alapján azonban még mindig nem dőlhetünk hátra, az év ezen időszakában is számtalan veszély leselkedik a gazdák növényeire, veteményeseire. Augusztus végén is várhatóak pusztító viharok, de a tél érkezésével számítanunk kell a gyorsan beköszöntő talaj menti fagyokra is.

"A legveszélyeztetettebb régió a Generali kockázatbecslése alapján Hajdú, Szabolcs, Szolnok és Zala megye, míg kisebb a kockázat a Dunántúl nagy részén. Zala megyében például van olyan ügyfelünk, akinek 20 millió forintos kárt okozott a repcéjében a jégverés, de az ország más pontjain is tizedelt idén az időjárás, az előbbi példán kívül volt tízmillió forintos kárunk dinnyében, hagymában, de van olyan ügyfelünk, akinek a mustár veteményében tett 8 millió forintos kárt a jég." - mondta még el Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletág igazgatója, aki arra is figyelmeztetett, hogy a szélsőséges időjárási viszonyokkal már együtt kell élnünk, és az ilyenkor szokásos augusztusi jég- és viharszezon is még előttünk áll.

Bár a lehető leghamarabb szeretné minden ügyfelét kártalanítani a társaság, tudni kell, hogy a növényekhez kapcsolódó valós kárérték megállapításához meg kell várni azt a növekedési stádiumot, amikor a tényleges kár kimutatható. Ilyenkor több szemlét tartanak a kárszakértők, és a végleges kárösszeget a betakarításkor határozzák meg. Éppen ezért a Generali megnövelte szakértőinek számát annak érdekében, hogy ekkor a lehető leghamarabb elvégezhesse a kárszemléket.

A Generalinál nem csak a nagyüzemek, a gazdaságok és a szövetkezetek, hanem a kistermelők is köthetnek mezőgazdasági biztosítást. Az alap jégkárbiztosítás mellé vihar- és homokverés-kárra, a hideg tél előtt pedig fagykárra is érdemes biztosítást kötni. Az erdőtulajdonosok a terület nagyságától függően a tűz és árvízkárra, vihar által okozott fakidőlésre, valamint az úgynevezett befejezetlen erdőre is köthetnek biztosítást.

A mezőgazdasági területeken kívül az ott tartott jószágokra is érdemes gondolni. Az állattenyésztéssel foglalkozó nagyüzemek biztosíthatják teljes állatállományukat természeti csapás ellen, amelyben benne van a tűz, a vihar, a villámcsapás, az árvíz, a földcsuszamlás, valamint a kőomlás kockázata, valamint kiterjed ismeretlen járművel való ütközés miatti elhullásra és kényszervágásra is. Ha valaki nagy értékű állatot szeretne biztosítani, akkor erre is van lehetősége a Generalinál. A mezőgazdasági területeken és az állatokon kívül biztosíthatók még a tevékenységhez kapcsolódó épületek, berendezések, raktáron lévő termények, valamint a mezőgazdasági gépek is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02