Aszálysújtotta Európa: Spanyolország jól járt, Németország a fő vesztes

agrarszektor.hu
Rendkívüli volt az idei tavaszi időjárás, ami Európa felét - különösen az északi területeket - negatívan érintette, számol be az USDA a világ mezőgazdasági termeléséről szóló, júliusi jelentésében. Az európai kontinensen átlagosan 5,6 t/ha-os hozam mellett 145 millió tonna búza kerülhet a raktárakba. Ez 4 százalékkal kevesebb, mint az ötéves átlag. A területi anomáliák azonban ennél sokkal nagyobbak voltak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A nálunk április-májusban tapasztalt aszályos időjárás Európa északibb országaiban júniusban is folytatódott. A búzaszemek megszorultak vagy nem telítődtek ki. A legnagyobb veszteségeket Németország szenvedte el, de Lengyelországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Bulgáriában, Csehországban, Ausztriában (illetve a balti államokban) is jelentős a hozamkiesés. Franciaországban végül a júniusban érkező esők tették tönkre a termést: megdöntötték az állományokat, és fuzáriumos fertőzés terjedt az egyébként is kilúgozott, azaz beltartalmában felhígult kalászokon. Csak két tagállam akad, amelyik többlettermést realizálhat idén: az egyik Szlovákia, a másik Spanyolország. Utóbbi ritkán lát ennyi éltető esőt késő tavasszal, mint az idén, amit a búza hálásan fogadott. Sajnos egyik ország sem tartozik a legnagyobb gabonatermelők közé.

Az alábbi ábrán azt érzékelteti az USDA, hogy milyen mértékű veszteségeket, illetve többletet könyvelhetnek el az egyes államok idén búzából.

Tőlünk keletre is óriási búzatermelők vannak, de az idei év náluk sem sikerült jól. UKrajnában szintén a szárazság miatt várnak másfél millió tonnával kevesebb búzatermést, mint tavaly (25,5 millió tonna), Oroszországban pedig a tavalyi rekord után most 18 millió tonnával kevesebb kenyérgabona kerülhet a raktárakba (67 millió tonna).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?