Átlépték a 6 millió hektáros napraforgóterületet - Ez már a végső határ?

agrarszektor.hu
Tavaly már 6,1 millió hektárosa volt Ukrajnában a napraforgó termőterülete, a termelés nyereségessége viszont 2015 óta rohamosan csökken, gyakorlatilag a felére esett. Ebben szerepe van az újonnan bevezetett exportvámoknak is, de az agronómiai okok is lényegesek - sorolja az USDA az ukrán adatokra támaszkodva.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szója termőterülete a 2015. évi, 2 millió hektáros csúcs után tavaly 1,7 millió hektárra csökkent, a repcéjé azóta csaknem megduplázódott - köszönhetően az enyhébb teleknek -, és átlépte az 1 millió hektárt, miközben a napraforgóé folyamatos bővüléssel 6,1 hektárra duzzadt. Mindeközben a gabonafélék vetésterülete nagyjából állandó, 14,7 millió hektár. Az összes szántóterület mintegy 27 millió hektárt tesz ki zöldségfélékkel együtt. De így is az olajosmagvúak foglalják el a teljes szántóterület egyharmadát.

Ez azt jelenti, hogy csak a legszélesebb termékpalettával dolgozó gazdaságokban tud háromévente olajosmagvú növény kerülni egy adott táblába - ami növényegészségügyi szempontból a minimum  -, ám egy kizárólag főnövényekkel foglalkozó gazdaságban

akár két egymást követő évben is fehérpenészre érzékeny növény foglalhatja el ugyanazt a területet.

A kórokozó csak extra ráfordítással tartható kordában. Az ukránok is érzékelik a termelési költségek növekedésén, hogy a végső határaikhoz értek.

A naparforgótermés 2018-ban bő 14 millió tonnát ért el, 16 százalékkal bővült az előző évi eredményhez képest. Szójából 4,5 millió tonnát takarítottak be, ez 14 százalékos növekedés az előző szezonhoz képest. A repcetermés 25 százalékos növekeddésel 2,7 millió tonnával új csúcsot ért el. Az olajütők kapacitása maximálisan 20 millió tonna, ezen belül szóját 4,9 millió mennyiségben, repcét 3 millió tonna mennyiségben képesek fogadni. A profi feldolgozóipar azonban csak 16,2 millió tonna terménnyel boldogul, ezt lényegében a napraforgóolaj gyártására fordítják, míg a másik két olajosmag döntően feldolgozás nélkül hagyja el az országot.

A telített piac miatt kialkult nyomott árak és a növelvő termelési költségek azonban az ukránokat is gondolkóda ejtették.  Az idei naparforgótermést 14,3 millió tonnára várják,

mivel sem a vetésterületben, sem az átlaghozamban nem várható jelentős elmozdulás már.
EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?