Az akáckoalíció felpuhítja az erdőtörvényt is

agrarszektor.hu
Abszurd, hogy veszélyesnek minősítik saját jogszabályaink az új hungarikumot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Átadta az akác védelmében kezdeményezett jogszabály-módosító javaslatait az úgynevezett akáckoalíció a Fidesz parlamenti frakciója és a kormány képviselőinek. A hungarikummá nyilvánítás után változtatnának az erdőtörvényen és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeleteken, mivel ezek azt tartalmazzák, hogy az akác veszélyes idegenhonos faj.

Az "akáckoalíciót" megszervező Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTi szerint bejelentette: javaslataik célja, hogy Magyarországon megszűnjenek azok az indokolatlan korlátozások, amelyek eddig akadályozták az akáccal való gazdálkodást. Példaként említette a 2009-es erdőtörvény és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendelet módosítását, amely azért fontos, mert ezek "abszurd" módon azt mondják ki, hogy az akác veszélyes idegenhonos fafaj. Márpedig nagyon nehéz úgy küzdeni az akácért az Európai Unióban, hogy azt közben a magyar jogszabályok is veszélyes fajnak minősítik - magyarázta.

Mint ismert, korábban nem volt ennyire pozitív az akác politikai megítélése, sőt 2012-ben az előző kormány hozott egy olyan rendeletmódosítást, amely szerint a közterületi fasorokba tilos telepíteni az inváziós fajnak bélyegzett akácot.


Glattfelder Béla (MTI-fotó: Rosta Tibor)

 

Glattfelder Béla ugyanakkor most hangsúlyozta, azt már sikerült elérni, hogy hungarikummá nyilvánítsák az akácfát és az akácmézet, ami tagállami védelmet jelent. Most a hazai jogszabály-módosítások következnek, az ezt követő időszakban pedig az EU-ban kell megvédeni az akácot. Az Európai Bizottság körülbelül másfél év múlva határoz majd arról, mely fajok kerülnek fel a veszélyes idegenhonos fajok listájára, és hogy ezekkel szemben milyen intézkedéseket követel meg a tagállamoktól.

Ezért a többi közt egyetemi karok, tudományos kutatóintézetek és érdekképviseletek delegáltjaiból létrejött "akáckoalíció" feladata az lesz, hogy - mint egy természetvédelmi szervezet - kifejtse az Európai Bizottság előtt: az akác hasznos, nem pedig káros növény - közölte a fideszes EP-képviselő. Az akác és az akácméz hungarikummá minősítésével lezártnak tekintik azt a vitát, amely arról szólt, hasznos vagy káros ez a faj.

Erdős Norbert, a Fidesz EP-képviselőjelöltje a tájékoztatón kifejtette: az akác és az akácméz ügye mintegy százezer embert - köztük erdészeket, méhészeket - érint Magyarországon, amely "akácnagyhatalomnak" számít, ezért mindent el kell követni az akác védelméért.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55