2020. július 8. szerda Ellák

Hírek - Növény

Az aszály letarolta a gyümölcsöket és a zöldségeket

Komoly mennyiségi és minőségi károkat okozott a hosszú aszályos időjárás a paprikaféléknél, a zöldborsóban és a hajtatott paradicsomnál. A csemegekukoricának ezzel szemben jót tett a meleg, és rekordtermés várható. A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban az októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.
 
 

A hajtatott zöldségekből a tavalyi 439,5 ezer tonnához hasonló mennyiségre lehet számítani idén is - mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. A július vége és az augusztus 20. közötti hőség miatt azonban jelentős károkat szenvedtek főleg a hajtatott paprikafélék, amelyből 180-185 ezer tonnát takaríthatnak be a termelők. Az idén tölteni való paprikából valamivel több, kápiából kevesebb, hegyes erős típusból pedig a tavalyihoz hasonló mennyiségű várható.

Jön a siófoki Agrárszektor Konferencia november 28-29-én! Az év egyik legnagyobb agráreseményén kiemelt téma lesz többek között a kertészeti ágazat helyzetértékelése, valamint a 2018-as év tapasztalatai. Szó lesz arról, mire számíthatnak a kertészeti ágazat szereplői 2019-ben, és mennyire volt felemás az ágazat éve a szélsőséges időjárás miatt. Ne hagyja ki a számos további jelentős agrártémát felvonultató kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

Az augusztusi meleg jelentős mennyiségi és minőségi kárt okozott a hajtatott paradicsom-termésben, így e növényből 125-130 ezer tonnát takaríthatnak be a gazdák december közepéig. Becslések szerint szabadföldről 1,4 millió tonna termés várható, miközben tavaly még 1,5 millió tonnát takarítottak be. Ipari paradicsomból ugyanakkor 5-10 ezer tonnával is többet takaríthatnak be idén.

A zöldborsó betakarítása befejeződött, a késői vetéskezdet és az aszályos időjátás miatt mintegy 20 százalékkal, 65 ezer tonnára csökkent az idei mennyiség. A vöröshagyma termésmennyisége szintén időjárási okokból 10-15 százalékkal marad el a tavalyitól, 60-62 ezer tonna körül alakul. 

Sárgarépát az idén a tavalyinál kissé nagyobb területen, 1400 hektáron vetettek. Október elején takarították be az ipari és tárolásra szánt fajtákat, amelyek aránya 75-80 százalék. A termesztett répák 95 százaléka öntözhető, így az aszály kevésbé befolyásolja a termésmennyiséget, ami az idén 70-75 ezer tonna körül várható. Gyökérpetrezselymet és paszternákot 2000 hektáron termesztenek, a tavaszi meleg miatt azonban rosszak voltak a kelések, az augusztusi hőség és aszály pedig vékonyabbak gyökereket eredményezett. Ez jelentős terméskiesést okoz, a tavalyi 62 ezer tonnával szemben az idén csak 52-55 ezer tonna várható. 

 

Ledó Ferenc

elnök

FruitVeB

Tovább »

 

Kedvezett viszont az időjárás az ország nagy részén a csemegekukoricának, amelyből a 34-35 ezer hektárt kitevő területről rekord- vagy rekordközeli termés várható 550-600 ezer tonnával. Az idén a korábbi évekhez képest erősebb volt a kukoricamoly-fertőzés, amely ellen a termelők megfelelően védekeztek. A termesztett gomba mennyisége az idén 31,5-32 ezer tonna, 2-3 százalékkal több, mint tavaly.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu