2019. október 16. szerda Gál

Hírek - Növény

Az elmúlt 19 év legrosszabb cukortermése

Ausztráliában, a világ harmadik legnagyobb cukor-exportőr országában idén várhatóan rekord alacsony lesz a cukortermelés, amilyen alacsony 19 éve nem volt, és jövőre sem valószínű nagy fordulat.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az Ausztrál Nemzeti Bank cukor árára vonatkozó elemzésében azt prognosztizálja, hogy továbbra is drágulás várható, miután a helyi termelés 1991-es szintre esik vissza az idei gazdasági évben, összesen mintegy 4,1 millió tonnára. Ennél még az USA mezőgazdasági minisztériuma is magasabb termésmennyiséget, 5 millió tonnát becsült.

A rengeteg esőzés miatt ugyanis jelentősen elhúzódik a betakarítás, így várhatóan elég nagy területen egyáltalán nem lesz learatva a cukornád, de a betakarított növény cukortartalma is csökken. Ráadásul az időjárás miatt kisebb területen lehet ültetést is végezni.

Eközben a világ második legnagyobb cukor-exportőre, Thaiföld is árvizektől szenved, ami a cukornád ültetvények 2,5 százalékát tönkre tette. A legnagyobb termelő és exportáló országban, Brazíliában szintén csökkent a termelés, éves szinten 30 százalékkal, összesen 1,5 millió tonnára. Mindezek hatására a new yorki tőzsdén 9 hónapos csúcsra ugrott pénteken a cukor ára, fontonként 29,59 centre.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu