2021. szeptember 29. szerda Mihály

Hírek - Növény

Az uniós átlag duplája a hazai mezőgazdaság részesedése a GDP-ből

Magyarországon az uniós átlag dupláját, azaz a GDP 3 százalékát teszi ki a mezőgazdaság részesedése, azonban az ország adottságai és az élelmiszerek iránti növekvő kereslet miatt ez változni fog, a szektor szerepe pedig növekedhet – fejtette ki Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium felelős államtitkára, a Pilze-Nagy Kft. laskagomba-tenyésztéssel és kereskedelemmel foglalkozó társaság rendezvényén.
 
 

A 2010-es külkereskedelmi mérleg szerint az ország rekordot döntött a mezőgazdaságban az uniós csatlakozás óta, hiszen a külkereskedelmi aktívumon belül - ami idén meghaladta az 1,1 milliárd forintot - a mezőgazdaság 38 százalékkal részesedett - írja a kormány.hu

A teljes mezőgazdasági kibocsátás 1800 milliárd forint évente, melyből a növénytermesztés 44, az állattenyésztés 37, a kertészet közel 20 százalékkal részesedik, ezen belül a zöldség aránya 49 százalék, a gyümölcs 20 százalék, a faiskola, dísznövény 14 százalék valamint a szőlő, bor 15 százalék. Czerván György megemlítette, hogy a kapacitások nincsenek kihasználva, mert az ország közel egymillió tonnával több kertészeti terméket tudna létrehozni, az ágazat pedig több százezer család megélhetését biztosítja.

A mezőgazdaságon belül a zöldség-gyümölcs termesztés az elsősorban, ahol új munkahelyeket lehetne teremteni, és ez az élelmiszer iránti növekvő kereslet miatt is lényeges kérdés - jelenette ki Czerván.

A Pilze-Nagy Kft. egy húsz éves múltra visszatekintő, laskagomba-tenyésztéssel és kereskedelemmel foglakozó családi vállalkozás, melyet ma már Európa három legnagyobb cége között tartanak számon a maga nemében. A magyar laskagomba-export 80 százalékát a cég teljesíti, legfontosabb piacuk pedig Németország.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu