Az amerikai szója tarol az uniós piacon

MTI
Duplájára - 25-ről több mint 50 százalékra - nőtt tavalyhoz képest az amerikai szójabab részesedése az Európai Unió behozatalában. Így az Egyesült Államok vált a legnagyobb szójaexportőrré az uniós piacon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kétszeresére nőtt az amerikai szójabab részesedése az Európai Unió teljes importjában az egy évvel korábbihoz képest, így ma már az Egyesült Államok messze a legnagyobb exportőr az EU-piacon - közölte az Európai Bizottság. Az USA részesedése jelenleg 52 százalék a teljes uniós behozatalban, szemben a tavaly azonos időszaki 25 százalékkal, ami mintegy 133 százalékos emelkedést jelent. A második helyezett Brazília az import 40 százalékát biztosítja, ezt követi Kanada és Paraguay (2,3 százalék), illetve Uruguay (1,7 százalék). 

Közeleg az év egyik legnagyobb agráreseménye, az Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencia kiemelt témája lesz, mit profitálhatnak a gazdálkodók az új nemzeti fehérjeprogramból, illetve milyen új hatékonyságnövelő megoldásokat választhatnak a takarmányozásban? Legyen ott Ön is a siófoki Agrárszektor Konferencián november 28-29-én!


A bizottságot vezető Jean-Claude Juncker a Donald Trump amerikai elnökkel való július 25-i tárgyalásán ígéretet tett arra, hogy növelni fogják az amerikai szójabab európai behozatalát. A washingtoni találkozót követően az EU kéthavi jelentéstételi mechanizmust vezetett be az amerikai-európai szójabab-kereskedelem alakulásával kapcsolatban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?