Az oroszok nem viccelnek: durva, ami az ország zöldségtermesztésével történik

Az oroszok nem viccelnek: durva, ami az ország zöldségtermesztésével történik

agrarszektor.hu
8 százalékkal nőtt az üvegházi zöldségek termelése Oroszországban, folytatódik tehát az ágazat intenzív fejlődése a növekvő hozamok miatt. A növekedésben ugyanakkor a 2019-2020-ban épült korszerű üvegházkomplexumok termelési kapacitásának kihasználása is fontos szerepet játszik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Agrárminisztérium közlése szerint 2021 eleje óta Oroszországban az üvegházi zöldségek betakarítása 8 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest, és elérte az 1 millió tonnát. A minisztérium szerint az uborka betakarítása 580 ezer tonna (+ 1,7%), paradicsom - 400 ezer tonna (+ 19,1%) volt. Arra számítanak, hogy az iparág pozitív dinamikája 2021 végéig fennmarad. Az előrejelzés szerint az üvegházak őszi-téli betakarításával meghaladja majd az 1,4 millió tonnát - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A termelés tíz vezető régiója közé tartozik Lipetszk, Moszkva, Volgográd, Kaluga, Novoszibirszki régiók, Krasznodar és Stavropol területek, Karachay-Cserkeszia, Tatárföld és Bashkortostan köztársaságok. Az ágazat dinamikus fejlődését állami támogatási intézkedések és elsősorban a kedvezményes hitelezés segíti elő. A mezőgazdaság fejlesztését szolgáló állami program keretében ösztönző támogatásban részesülhetnek azok a gazdák is, akik zárt térben, kiegészítő megvilágítási technológiával termesztenek zöldséget. Ezenkívül a Távol-Kelet régiói számára 2022-től az üvegházkomplexumok építésének és korszerűsítésének tőkeköltségeinek 20%-át is kompenzálják.

Mihail Glushkov az Országos Zöldség-Gyümölcs Szövetség igazgatója szerint, a termelés növekedése 9% volt, ami főként a hozamok növekedése miatt és nem a területek bővülése miatt következett be, mint korábban. 

Ebben a 2019-2020-ban épült korszerű üvegházkomplexumok termelési kapacitásának kihasználása is szerepet játszik. Általánosságban elmondható, hogy az iparág gyorsan fejlődik, a termelés intenzitásának növelésével

- mondta. A bruttó termés mennyisége is növekszik a kapacitások újraelosztása miatt: néhány termelő vállalat, amely korábban paradicsomot termesztett, uborka váltott, így az utóbbi területe nőtt, míg a paradicsom csökkent, magyarázta Glushkov.

A bruttó termést az építőipari tényező is befolyásolja, bár mostani beruházási aktivitás sokkal alacsonyabb 2018-hoz képest. 

Az olyan nagy szereplők, mint a Rost Group és az ECO-Culture tovább fejlődnek. Ez a tendencia folytatódik, de nem ez a döntő. Az üvegházi zöldségek ára idén magasabb, mint tavaly, de 2019-ben is magasabbak voltak. "Tavaly a kínálat messze meghaladta a keresletet. Ebben az évben azonban nincs ilyen. Nem mondanám, hogy a termelői árak nagyon jók, az elmúlt két évben meglehetősen komoly volt az infláció. 2020-ban a nyereségesség felére csökkent 2019-hez képest. Ebben az évben van remény arra, hogy a mutató magasabb lesz, de nem valószínű, hogy eléri a 2019-es szintet

 - mondta Glushkov.

Az állam új intézkedéseket vezet be a zöldségtermelők támogatására, folytatja Glushkov. Céljuk a mesterséges megvilágítással dolgozó üzemek működésének fenntartása. A vonatkozó határozatot Mihail Mishustin miniszterelnök szeptember 6-án írta alá. A dokumentum szerint azok a gazdálkodók, akik zárt térben történő zöldségtermesztés során további megvilágítási technológiákat alkalmaznak, az állami agrárfejlesztési program keretében részesülhetnek támogatásra. A támogatást az értékesített termékek után tonnánkénti összegben nyújtják.

Glushkov szerint az üvegházi zöldségtermesztés intenzív fejlődése folytatódni fog a hozam növekedése miatt. 

Ráadásul a nem kellően hatékony vállalkozások elhagyják a piacot, a hatékonyak pedig "felszívják" a kis üvegházkomplexumokat, kivásárolják a bajba jutott eszközöket a bankoktól. Ennek általában pozitív hatással kell lennie az iparágra. Megfelelő irányítással a tapasztalt szereplők által vásárolt területek sokkal nagyobb bruttó eredményt hozhatnak, és a hatékonyság is növekedni fog

 - zárta szavait. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33