Baktériumos talajoltás: meg kell védeni a termőföldeket

agrarszektor.hu
A természetes biológiai megoldásokat, így a baktériumos talajoltást is fokozottan kívánja támogatni a termőföldek védelme érdekében a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Ha folytatódik a mostanihoz hasonló, intenzív mezőgazdasági termelés, a termőtalajok hatvan-hetven év múlva elfogyhatnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A természetes biológiai talajvédelmi módszerek ismertetését az FM az oktatási rendszerben is támogatni kívánja - jelentett be Nagy István, a tárca parlamenti államtitkára. A mikrobiális talajoltó készítményekkel ugyanis környezetbarát módon javítható a talaj szerkezete, a növények stressztűrő-képessége és tápanyagellátása, így segíthetik a fenntartható termelést.

Szkladányi Sándor, a Biofil Mikrobiológiai Géntechnológiai és Biokémiai Kft. ügyvezető igazgatója, a Biofil termékcsaládot kifejlesztő cég vezetője az MTI-nek elmondta: a cég évente több százmillió forintot fordít kutatásra. Gyakorlatilag a társaság összes jövedelmét visszaforgatják a kutatások finanszírozására. A fejlesztést 6-7 éve kezdték, és azon 30-50 szakember dolgozik. A cég múlt évi árbevétele mintegy 300 millió forint volt, duplája az előző évinek.

Számítások szerint hatvan-hetven év múlva elfogyhatnak a termőtalajok, ha a mostanihoz hasonlóan folytatódik az intenzív mezőgazdasági termelés - közölte Pénzes Éva, a Terragro Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. A talajromlás megállítására a talajoltás lehet az egyik megoldás. A talajoltás hektáronként 7000-8000 forintba kerül, Magyarországon a gazdálkodók 7-8 százaléka használ valamilyen talajoltót.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?