Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: brutálisan elszálltak a gabonaárak

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági termelői átlagárak idén átlagosan 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat Magyarországon, ami azt jelenti, hogy drágulás figyelhető meg. A leglátványosabb emelkedés a növénytermesztésben figyelhető meg, ahol a búza több mint 20 százalékkal drágult. A hazai árakat nagyban befolyásolják a nemzetközi tendenciák, ez alapján pedig számottevő és tartós áremelkedés várható nemcsak a kukorica, de az olajos növények esetében is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A KSH legutóbbi közleménye szerint a mezőgazdasági termelői átlagárak idén átlagosan 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, magyarán drágulás figyelhető meg Magyarországon - mondta az Inforádiónak Tóth Péter agrárszakértő. Leginkább növénytermesztésben lényeges az emelkedés, a búza esetében ugyanis több mint 20 százalékos drágulás figyelhető meg. Az állati termékek árai ezzel szemben nagyjából stagnálnak a tavalyiakhoz képest. 

A nemzetközi tendenciák, így a tengerentúli, vagy a nyugat-európai piacon kialakuló árak nagyban befolyásolják a Magyarországon tapasztalható árakat és folyamatokat - hangsúlyozta a szakértő. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) becslései szerint különösen a kukorica területén, számottevő, és várhatóan tartós áremelkedést eredményezhet, hogy jelentős visszaesés volt tapasztalható az időjárás miatt a növény termesztésében. Ez az egész világ kukoricatermesztésére, és annak áraira is meghatározó lesz majd ugyanakkor az olajos növények esetében is hasonló előrejelzésekre lehet számítani - tette hozzá. 

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy Magyarország keleti szomszédai, Oroszország és Ukrajna, milyen nagy mértéken befolyásolják a gabonapiacokat - emelte ki Tóth Péter. Korábban nem nagyon kellett velük számolni, mert nettó importőröknek számítottak, mára azonban kimagaslóan nettó exportőrökké léptek elő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03