2022. május 23. hétfő Dezső

Hírek - Növény

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: brutálisan elszálltak a gabonaárak

A mezőgazdasági termelői átlagárak idén átlagosan 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat Magyarországon, ami azt jelenti, hogy drágulás figyelhető meg. A leglátványosabb emelkedés a növénytermesztésben figyelhető meg, ahol a búza több mint 20 százalékkal drágult. A hazai árakat nagyban befolyásolják a nemzetközi tendenciák, ez alapján pedig számottevő és tartós áremelkedés várható nemcsak a kukorica, de az olajos növények esetében is.
 
 

A KSH legutóbbi közleménye szerint a mezőgazdasági termelői átlagárak idén átlagosan 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, magyarán drágulás figyelhető meg Magyarországon - mondta az Inforádiónak Tóth Péter agrárszakértő. Leginkább növénytermesztésben lényeges az emelkedés, a búza esetében ugyanis több mint 20 százalékos drágulás figyelhető meg. Az állati termékek árai ezzel szemben nagyjából stagnálnak a tavalyiakhoz képest. 

A nemzetközi tendenciák, így a tengerentúli, vagy a nyugat-európai piacon kialakuló árak nagyban befolyásolják a Magyarországon tapasztalható árakat és folyamatokat - hangsúlyozta a szakértő. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) becslései szerint különösen a kukorica területén, számottevő, és várhatóan tartós áremelkedést eredményezhet, hogy jelentős visszaesés volt tapasztalható az időjárás miatt a növény termesztésében. Ez az egész világ kukoricatermesztésére, és annak áraira is meghatározó lesz majd ugyanakkor az olajos növények esetében is hasonló előrejelzésekre lehet számítani - tette hozzá. 

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy Magyarország keleti szomszédai, Oroszország és Ukrajna, milyen nagy mértéken befolyásolják a gabonapiacokat - emelte ki Tóth Péter. Korábban nem nagyon kellett velük számolni, mert nettó importőröknek számítottak, mára azonban kimagaslóan nettó exportőrökké léptek elő.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!