Beruházási támogatás: haladékot kapnak a pályázázók

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Minisztérium több ponton módosította a 23/2007 (IV. 17.) FVM rendeletét, így többek között lehetőséget kapnak a megvalósításra azon pályázók, akiket az elmúlt időszak időjárása hátráltatott a megnyert beruházásaik megvalósításában - áll a Magyar Agrárkamara közleményében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A megjelent 17/2011. (III. 4.) VM rendelet lehetővé teszi, hogy a beruházási támogatások vonatkozásában, a vis maior esemény igazolásával egyidejűleg előterjesztett, arra irányuló kifejezett kérelem esetén az MVH a megvalósítási határidőt egy alkalommal legfeljebb egy évvel meghosszabbítsa, amennyiben az ügyfél a beruházást megkezdte.

A beruházás megkezdése igazolt, amennyiben az ügyfél legalább egy, kifizetési kérelemnek helyt adó vagy részben helyt adó jogerős határozattal rendelkezik, amelyben nem csak egyéb elszámolható kiadást hagyott jóvá az MVH. Egyéb esetekben az ügyfélnek kell hitelt érdemlően bizonyítania a beruházás megkezdését.

Amennyiben a megvalósítási határidőt az ügy összes körülményét figyelembe véve az MVH döntésével meghosszabbítja, az ügyfél fennálló üzemeltetési kötelezettsége a meghosszabbítás időtartamával meghosszabbodik. A módosítás a rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekre vonatkozik.

Több módosítás is érinti a beruházások végrehajtására vonatkozó keretszabályokat.

Ha a támogatási határozat több kiadási tételt állapít meg, a kifizetési kérelem azonos kiadási tételéhez tartozó elszámolható kiadás összege a támogatási határozatban megállapított kiadási tétel összegét legfeljebb húsz százalékos mértékben meghaladhatja azzal, hogy az adott építésre jóváhagyott kiadások összege nem növekedhet.

A 2010. március 19-től hatályban lévő, az elszámolható kiadások 50%-os mértékű teljesítésére vonatkozó könnyítés, az eredeti jogszabályi előírásnak megfelelően 80%-ra változik a helyt adó vagy részben helyt adó jogerős támogatási határozattal még le nem zárt eljárásokban egyes kivételekkel, azzal, hogy a 24 hónapot meghaladó megvalósítási idejű beruházások esetében ezen időszak alatt elegendő 50%-os mértékű megfelelés.

A kifizetési kérelem esetén a támogatási kérelem benyújtási időszak első napján hatályos Építési Normagyűjteményt kell alkalmazni. Ha ezen Építési Normagyűjtemény nem tartalmazza az adott építési tételt, akkor az első olyan a támogatási kérelem benyújtására nyitva álló időszakot követően hatályos Építési Normagyűjteményt kell figyelembe venni, amelyben az építési tétel szerepelt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03