2020. február 26. szerda Edina

Hírek - Növény

Betelt a pohár! - 50 centi mélyen átázott a föld

Se kalászvédelmet, se gyomirtást nem lehet végezni, vagy legalábbis annak erős kockázatával, hogy bent ragadunk a sárban. Hatalmas árkokat húznak, taposnak, csúszkálnak ki maguk alatt a gépek. De ha csak egy napot is száradt a föld, már mindenki kint van, hogy a permetezés esélyeit latolgassa.
 
 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint már 50 centi mélyen átázott az ország, szó szerint tocsogunk a vízben. Még a Nyírségben is csak bajosan tudták elültetni a dohánypalantákat, pedig ott aztán gyorsan szárad a homok. Így fest most a helyzet az országban. A felső 20 centi pedig mindenütt járhatatlan a gépek számára.

Az utóbbi időben nemcsak a csapadék sok, hanem meleg is van, kifejezetten gombaveszélyessé vált az időjárás, ami a kalászvédelmet teszi égetően sürgőssé, emellett lendületesen fejlődnek a gyomok is. Mostanra már-már elfeledtük, hogy egy héttel ezelőtt még milyen hideg volt. A kukorica azonban még mindig magán hordozza a fázós szezonkezdet nyomait. Ezt érzékelteti egy térképen az OMSZ, ahol az látható, hogy a sokéves átlagnál mennyivel kevesebb meleg érte idén a növényt. Mondanunk sem kell, hogy a gyom és a kukorica versenyében az előbbi viselte jobban az eddigi időjárást.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu