Beüthet a gázpara Hollandiában: egyre több termelő kényszerülhet drasztikus lépésre

Beüthet a gázpara Hollandiában: egyre több termelő kényszerülhet drasztikus lépésre

agrarszektor.hu
Május 30-án a Gazprom bejelentette, hogy a továbbiakban nem szállít földgázt a holland GasTerra vállalatnak, mivel a cég nem hajlandó rubelben fizetni. Habár egyes szakértők szerint a gázkészletek beszerzése nem forog veszélyben ettől a lépéstől, a holland termelők őszi döntéseire nagy hatással lesz. Előbb-utóbb a gázárak emelkedése miatt a hajtatott kertészeti termékek annyira meg fognak drágulni, hogy a termelők számára fenntarthatatlanná válik, és egyre többen kényszerülhetnek a működés felfüggesztésére vagy végleges abbahagyására.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Május 31-én azonnal hatállyal el is zárta a gázcsapot a Gazprom, és leállította a holland GasTerrának irányuló szállításokat, mivel a cég nem volt hajlandó rubelben fizetni. A hírre a Title Transfer Facility kereskedelmi platformon azonnal emelkedni kezdett a földgáz ára. A Shell, az Esso Nederland és a holland állam tulajdonában álló GasTerra közleménye szerint október 1-jével amúgy is lejárt volna a Gazprommal kötött szerződésük, így körülbelül 2 milliárd köbméter leszerződött mennyiség leszállítása fog elmaradni. A GasTerra állítólag régóta készült erre a lépésre, és már korábban elkezdte alternatív forrásokból beszerezni a gázt. A holland energiaszolgáltató teljes mértékben elkötelezett az amerikai LNG beszerzése iránt, amit az orosz gáz alternatívájának tekint. Ez nyilvánvalóan drágább forrás, ráadásul a tél beállta előtt legalább 80%-ra kellene feltölteni a tározókat, ami szintén nem lesz egyszerű feladat - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Bart Setz, a bQurius kertészeti tanácsadó cég energiaügyi szakértője szerint ez a 2 millió köbméter kevesebb, mint amennyit az alternatív beszerzési forrásokból máris sikerült pótolni. Ilyen hír hallatán viszont mindig elhatalmasodik a vevőkön a pánikvásárlás, ezért emelkedtek most az árak. Szerinte a téli gázkészletek beszerzése sem forog veszélyben ettől az egy lépéstől, viszont nem szabad elfelejteni, hogy Ukrajnában a háború még nem ért véget. A holland termelők őszi döntéseire jelentős hatással lesz az energiabiztonság. Előbb-utóbb a gázárak emelkedése miatt a hajtatott kertészeti termékek annyira meg fognak drágulni, hogy a termelők számára fenntarthatatlanná válik, és egyre többen kényszerülhetnek a működés felfüggesztésére vagy végleges abbahagyására. A legnagyobb bajban a dísznövénykertészek lesznek, míg a zöldségtermesztők hozzájuk képest kevésbé vannak kiszolgáltatva az áremelésnek. Ennek egyik oka, hogy tavasz óta általában túlvásárolják magukat gázból, másrészt a vártnál is sokkal gyorsabban zajlik az energiaspóroló intézkedések bevezetése, mint amilyen például a HPS-ről LED lámpákra történő átállás (már csak azért is, mert a lámpacsere költsége akár egy tél alatt visszajöhet ilyen energiaárak mellett). A hollandok kidolgoztak egy olyan stratégiai tervet, melyben sok olyan megoldás található, ami segít függetlenné válni a földgáztól. Ilyen a geotermikus energia és a maradékhő hasznosítása, a hőszivattyúk alkalmazása, valamint a szél- és napenergiára történő átállás, illetve ezeknek a módszereknek a kevert alkalmazása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31