2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Növény

Bevetik a nukleáris módszert - Így lesznek impotens rovarok

Nukleáris technológiával védekeznek a kártevők ellen Horvátországban. A módszerrel sterilizálják egyes rovarok hímjeit, így azok nem tudnak szaporodni, ezért a károsítók száma csökken. Az eljárással a helyi gazdák felesleges vegyi anyagok nélkül védhetik meg a gyümölcsöseiket.
 
 

Több mint 20 millió, nukleáris technológiával sterilizált hím gyümölcslegyet engednek szabadon a dél-horvátországi Neretva völgyben. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) segítségével létrehozott úgynevezett Steril Rovar Technológiával (SIT) a gazdák kevesebb vegyszer felhasználásával védhetik meg ültetvényeiket - számolt be közleményében a FAO.

A SIT egy születésszabályozó módszer, amellyel kártevőmentes vagy alacsony gyakoriságú területeket lehet kialakítani. A módszerrel nagy mennyiségben tenyésztett kártevő rovarokat sterilizálnak ionizáló sugarakkal, majd a kezelt példányokat a kártevővel fertőzött területeken engedik ki. A steril egyedek hiába vennének részt a szaporodásban, a meglévő rovarpopuláció nem növekedhet, sőt az egyedszám jelentősen csökken.

A helyi lakosság kilencven százaléka kötődik valamilyen formában a citrusfélék termeléséhez. Leginkább mandarint termesztenek, amelynek mintegy nyolcvan százalékát külföldön adják el. Ültetvényeik leggyakoribb és legveszélyesebb károsítója az úgynevezett narancslégy, amely az egyik legpusztítóbb gyümölcslégy faj. Ezért a földrajzi adottságok és a rovar jelenléte miatt a Neretva-völgy ideális kísérleti terepe lett a SIT technológiának.


Fotó: fao.org

A módszer 2010-es bevezetése óta a helyi gazdák mintegy húsz százalékkal növelték éves termésmennyiségüket. A pozitív eredmények miatt már tizenkét balkáni és kelet-mediterráneumi ország csatlakozott a projekthez, hogy közös kártevő-kezelési stratégiát dolgozzanak ki.

A legfontosabb érv a steril rovar technológia használata mellett, hogy segítségével a gazdák képesek kereskedelmi mennyiségű és minőségű terményt előállítani, miközben felesleges vegyi anyagok használata nélkül védik meg gyümölcsöseiket – állítja a FAO. Ezért a technológia nem csak környezetbarát, de a magas beruházási költségek ellenére költséghatékony is. Emellett a rovarok nem képesek rezisztenciát kifejleszteni a módszer ellen. 

A SIT nem új módszer. Még az ötvenes években dolgozták ki az alapjait, azóta pedig számtalan kísérletben igyekeztek tökéletesíteni az eljárást. A FAO és az IAEA ausztriai laboratóriumában fejleszti a technológiát, és a steril rovarokra nemzetközi minőségellenőrző előírásokat dolgoz ki.

Így alkalmazzák a nukleáris technológiát a gyümölcslegyek ellen:


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!