Bige nem harcol Szerbiában orosz óriásokkal

agrarszektor.hu
Nem kívánja megvásárolni a Szerbiában található, pancsovai műtrágyagyárat a Bige László tulajdonában lévő péti Nitrogénművek Zrt. Szerb lapértesülések szerint a magyar cég az orosz TogliattiAzottal szállna ringbe a szerb gyárért, de a péti vállalat e híreket cáfolja. A tavalyi bejelentések szerint Bige László cége régiós műtrágyapiaci vezető szerepre tör, de ezt alapvetően a péti gyár fejlesztésével kívánja elérni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A magyar Nitrogénművek Zrt. és az orosz TogliattiAzot is érdeklődik a pancsovai műtrágyagyár iránt, amelyet márciusig elad a szerb kormány - közölte a Vecernje Novosti című szerb napilapra hivatkozva az MTI. Így a napilap szerint a verseny a világ egyik legnagyobb ammóniagyártója, a TogliattiAzot és a magyar Nitrogénművek Zrt. között éleződhet ki, amely a magyar vegyipar egyik meghatározó képviselője.

A Nitrogénművek Zrt.-nek nem áll szándékában a pancsovai gyár megvásárlása - közölte ugyanakkor az agrárszektor.hu-val Suba Péter, a vállalat kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. Így a cég nem tervezi, hogy ringbe száll a szerb gyár megszerzéséért. Korábbi bejelentések szerint a Nitrogénművek régiós vezető szerepre tör, de ezt alapvetően saját péti gyárának fejlesztésével kívánja elérni.

Földgázt adtak kölcsön az oroszok

A legnagyobb orosz ammóniagyártónak számító TogliattiAzot komoly érdeklődését bizonyítja, hogy földgázt "adtak kölcsön" a veszteséges szerb vállalatnak annak érdekében, hogy az a tavaly június óta szünetelő gyártást újraindíthassa, és felkészülhessen az új stratégiai partner fogadására - közölte a szerb lap. A körülbelül 20 millió dollár értékben "kölcsönadott" gáz árát az új tulajdonosnak kell majd törlesztenie. Emellett a továbbiakban jóval olcsóbban szállítják a gázt a vállalatnak: 1000 köbméter földgázt az eddigi 470 dollár helyett ezentúl 330 dollárért adnak a pancsovai cégnek.

Milan Ivovic, a műtrágyagyár szakszervezetének elnöke ismertette a megállapodás részleteit is: ezek szerint a vállalat a szerbiai gázszolgáltatótól (Srbijagas) kapja az energiahordozót, ezzel a céggel egyeztet a szükséges mennyiségről is, ám az árat az orosz megállapodással összhangban határozzák meg. Ivovic azt is elmondta, hogy naponta körülbelül 1,2 millió köbméter gázt fogyaszt a műtrágyagyár, az orosz fél pedig 60-65 millió köbmétert adott kölcsön, aminek elengedőnek kell lennie addig, amíg valaki meg nem vásárolja a céget a következő két hónapban.

A "vitatott privatizációk" közé tartozik

Szerb szakértők szerint amennyiben az orosz cég vásárolná meg a pancsovai műtrágyagyárat, az némi "elégtételt" jelentene Szerbiának a Déli Áramlat gázvezeték kudarcáért, valamint a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) áron aluli eladásáért. A pancsovai gyáróriás privatizációja egyébként egyike azoknak, amelyek a "vitatott privatizációk" listáján szerepelnek, és amelyek felülvizsgálatát az EU is követelte Szerbiától.

A gyárat 2006-ban 13,1 millió euróért két litván és egy szerb cégből álló konzorcium vásárolta meg az államtól. Egy évvel később azonban leszereltették a 2. üzemcsarnokot, a gyár legértékesebb részét, és 32,5 millió euróért eladták egy orosz társaságnak. Ezzel megszegték az adásvételi szerződést, ami ilyen esetekre legfeljebb a cég öt százalékának eladását teszi lehetővé.

Eurómilliókkal károsították meg a céget

Az ügyben nyomozás indult, mert a gyanú szerint a litván-szerb konzorcium a privatizáció során több mint 50 millió euróval károsította meg a vállalatot. A privatizációt 2009-ben megszakították, a műtrágyagyárat pedig részvénytársasággá alakították, amelynek 68 százaléka a szerb államé, 32 százaléka pedig kisrészvényeseké lett.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03