Brutális drágulás: megreguláznák a világ élelmiszerpiacát

agrarszektor.hu
Míg az Európai Bizottság január végi jelentésében még meg sem említette a spekulációt az élelmiszerárak ingadozásának okaként, a G8-G20 elnökségét vivő Franciaország láthatóan mindent megtesz azért, hogy még az idén új alapokra helyezze a világ élelmiszerpiacát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A G8-G20 soros elnöke, Franciaország összehangoltabb élelmiszerpiaci politikát, a spekuláció visszaszorítását s egy hiteles, globális jelzőrendszer kiépítését szeretné elérni. Párizs szerint túl sok kockázatot rejt magában, hogy az energiapiacokhoz hasonlóan az élelmiszerpiacok semmiféle globális szabályozás alá sem esnek, de még a termelési, fogyasztási és tartalékhelyzet pontos nyilvántartása sem megoldott - írja a Világgazdaság.

Az élelmiszerpiac stabilizálása az európai, így a magyar termelőknek is alapvető érdeke. Hazánk az EU soros elnökeként hasonló célokat nevezett meg, a francia politikával nagyban egybevágó magyar elképzelések az elnökség féléves programjában is szerepelnek. A stabilizációs törekvések globális szintre emelését azonban a francia elnökség tudja hatékonyan keresztülvinni.

A cél nem az, hogy megakadályozzák a pénz mezőgazdaságba való áramlását, hanem hogy letörjék a spekuláció árfolyamokra gyakorolt szerepét. A mezőgazdasági termelést ösztönző beruházásoknak ugyanis nagyobb szerepet szánnak. A franciák szerint a távolabbi cél pedig az, hogy a mezőgazdaság többet termeljen helyben, elsősorban a szegény országokban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?