Brutális tűzifaosztás indul: így lehet pályázni az 1500 köbméterre

Brutális tűzifaosztás indul: így lehet pályázni az 1500 köbméterre

agrarszektor.hu
Az elkobzott fatermékek közérdekű célú felhasználására meghirdetett pályázat első fordulója véget ért, de már indul az újabb pályázati lehetőség. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által februárban indított tűzifaosztás során a pályázók a meghirdetett teljes mennyiséget, összesen 1273,83 m3 faterméket elvitték. Az EUTR ellenőrzések során elkobzott fatermékekből önkormányzatok és egyházi jogi személyek részesültek. A július 7-én induló második körben több mint 1500 m3-re, meghatározóan szintén tűzifára pályázhatnak az intézmények.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idén februárban meghirdetett kezdeményezés első szakaszában elsősorban önkormányzatok pályáztak a tételekre, de néhány egyházi jogi személy is segítette a szociálisan rászorulók részére történő tűzifaosztást - írja a Nébih. A pályázati rendszer jól vizsgázott, a bírálatok zökkenőmentesen lezajlottak, majd a nyertesek és a Nébih munkatársai szoros együttműködésben szervezték meg az átadást és a - sokszor több napig is elhúzódó - szállításokat.

A meghirdetett fatermékek rendkívül sokféle méretben és elhelyezésben voltak a telephelyeken, ezért a felrakodás, valamint a szállítás megszervezése, kivitelezése komoly szervezést igényelt. Közös érdek volt azonban, hogy a tűzifa mielőbb a rászorulókhoz kerüljön, ezért a pályázók és a hatóság képviselői közös erővel oldották meg a felmerült problémákat.

A július 7-én induló második körben több mint 1500 m3-re, meghatározóan szintén tűzifára pályázhatnak az intézmények. Az első fordulóban szerzett tapasztalatok alapján a pályázati rendszer tovább egyszerűsödött, fontos azonban, hogy a kiosztás ezúttal is objektív feltételek mentén, a teljes esélyegyenlőség biztosításával zajlik majd! A pályázati felhívásban is vannak kisebb, de fontos változások, így azt javasolt ismét alaposan átolvasni az igények benyújtása előtt. 

A most meghirdetett fatermék tételek - az eddigi tapasztalatok alapján - még az idei fűtési szezon előtt a nyertesekhez kerülhetnek. A pályázat sikeres lezárást követően elmondhatjuk, hogy az EUTR ellenőrzések során eddig elkobzott teljes famennyiség rövid idő alatt közérdekű célból hasznosult.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?