2021. május 11. kedd Ferenc

Hírek - Növény

Budapestnyi területen okozott erdőkárokat az áprilisi hó

Közel hetvenezer hektáron pusztított a jég, a hó, a fagy, a kár mértéke az előzetes becslések szerint mintegy egy milliárd forint. A kár megviselte a hazai erdőállományt, de mintegy százmillió forintos közvetlen kár keletkezett az utakban, kulcsosházakban, és erdei iskolákban is. Az áprilisi havazás Budapestnél nagyobb területen tett komoly kárt a hazai erdőkben.
 
 

A Magyarországon szokatlan tavaszi időjárás jelentősen megviselte a hazai erdőállományt, elsősorban az Északi-középhegységben és a Bakonyban. Főleg az április végi havazás és helyenként méteres hó olyan károkat okozott, amelyeket hosszú hónapok munkájával lehet csak helyreállítani - derül ki a Földművelésügyi Minisztérium közleményéből.

A becslések szerint közel egy milliárd forint a kár mértéke. Fák dőltek ki tövestől, a kilombosodott fák ágai a hatalmas súly alatt letörtek, és mindez jónéhány korán költő madárfajnál, ezek élőhelyein okoz jelentős problémát. Az erdei élőhelyek sérülései – a pusztítás mintegy 75 százalékban természetvédelmi területeket, nemzeti parkokat érintett - pénzben nehezen kifejezhető káresemények – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A hó kaotikus állapotokat teremtett máshol is, a közutak egy éjszaka alatt váltak járhatatlanná, egész települések váltak napokra megközelíthetetlenné. Az élő természet mellett, a közel 70 ezer hektárt ért katasztrófán túl erdei utakat, turistautakat mintegy 2800 kilométer hosszan érintett a kár, amelyeket szintén helyre kell állítani. Mint ahogyan a megrongálódott kulcsosházakat, turisztikai létesítményeket, erdei pihenőket, vagy éppen a 93 kilométer hosszan megtépázott vadkárelhárító kerítéseket is. Az utakban, kulcsosházakban, erdei iskolákban mintegy százmillió forintos közvetlen kár keletkezett. A köztulajdont ért károk felmérése még nem zárult le, és a kormány részére készül egy jelentés.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu