Büntetőbíróság előtt a gazda, akit 1,5 milliárdra pereltek lepkeirtás miatt

agrarszektor.hu
Természetkárosítás büntette és más bűncselekmények miatt büntetőbíróság elé idézték azt a kokadi gazdát, aki az ügyészség szerint több szükséges engedély nélkül végzett cserjeirtást kiemelt jelentőségű természet-megőrzési területen. A termelőt korábban polgári eljárásban 1,5 milliárd forintra perelték a fokozottan védett keleti lápi bagolylepke egyedeinek vélt megsemmisítése miatt, de a bíróság a hajdúsági gazdát felmentette. Az ügyészség a mostani büntetőeljárásban a bagolylepkék mellett mocsári békaliliom, rostos tövű sás és békakonty megsemmisítésével vádolja a termelőt, de már jóval kisebb összegű kártételt állapított meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tanúk és szakértők meghallgatásával csütörtökön és pénteken folytatódik az a büntetőeljárás, amelyet G. Ernő kokadi gazda ellen természetkárosítás és más bűncselekmények miatt indított a Debreceni Járási Ügyészség. A vádirat szerint a gazda 2012-ben nem kért meg minden szükséges engedélyt ahhoz, hogy fakitermelést végezhessen Kokadon, a Kék-Kálló völgyében lévő földterületein. Az érintett földek kiemelt jelentőségű természet megőrzési területként a Natura 2000 hálózathoz tartoznak - közölte az MTI.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A vádlott a munkálatokkal igazolhatóan 54 fokozottan védett keleti lápi bagolylepkét pusztított el, amellyel 13,5 millió forint kárt okozott - állítja az ügyészség. A lepkék mellett 200 tő mocsári békaliliom, két zsombék rostos tövű sás és 16 tő békakonty veszett oda, amellyel további 1,2 millió forint rongálási kár keletkezett.

A mostani büntetőügy előtt a termelővel szemben polgári per is indult, amelyben a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség 1,5 milliárd forintot követelt arra hivatkozva, hogy a termelő a földterületén végzett mezőgazdasági munkálatokkal 6 ezer, egyenként 250 ezer forint eszmei értékű bagolylepke pusztulását okozta. A Debreceni Ítélőtábla azonban idén júniusi jogerős határozatával felmentett a gazdát, mert nem találta bizonyítottnak a vádakat.

A polgári bírósági eljárásban például a védett faj legelismertebb szakértőjét is meghallgatták, aki kijelentette, máig nem tudni biztosan, hogy a keleti lápi bagolylepke hol él, mivel táplálkozik, illetve hol és hogyan telel. Így viszont nem lehet alátámasztani azt az állítást, hogy a gazda a szárzúzással és a fakivágással a lepke tápnövényét és a cserjén áttelelő egyedeit elpusztította. A lepke kokadi jelenlétéről az illetékes természetvédelmi őr is ellentmondásosan nyilatkozott: állítása szerint a környéken tíz-tizenötször látott ilyen lepkét életében, hernyót pedig egyszer, Újlétán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?