Csemegekukorica: vírusrezisztens és korai szuperédes hibridek a láthatáron

agrarszektor.hu
Kifogytak az európai konzervgyárak készletei csemegekukoricából, a feldolgozók nagyon várják az idei termést, többet is fizetnek most érte. Az idei szezont az időjárás és növény-egészségügyi problémák is nehezíttették. Ennek ellenére Magyarország továbbra is fontos szerepet tölt be a világ csemegekukorica-termelésében - hangzott el a Syngenta hagyományos hajdúszoboszlói ágazati rendezvényén. A cég a közelmúltban egy amerikai csemegekukorica-nemesítőházzal gazdagodott, amit új hibridek előállítására használ ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt évhez képest a termelési költségek és kockázatok növekedése miatt mintegy öt százalékkal - körülbelül 30 ezer hektárra - csökkent a csemegekukorica hazai vetésterülete. Ez a tendencia nemcsak hazánkban figyelhető meg, hanem rajtunk kívül az összes nagyobb feldolgozó-kapacitással rendelkező országban - Franciaországban, Lengyelországban és Szerbiában is. Magyarország továbbra is főszereplője a piacnak, a feldolgozott, prémium minőségű európai csemegekukorica kétharmadát továbbra is a francia és magyar gazdálkodók és vállalatok állítják elő. A világpiac éllovasa az Egyesült Államok, ahol a stagnáló konzervipari feldolgozás mellett dinamikusan bővül a frisspiacra történő termelés. Nagyon fejlődnek az ázsiai országok, amelyek trópusi, szubtrópusi fajtákkal látják el a kínai és indiai piacokat, hangzott el a Syngenta hagyományos hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.

"Jó hírt jelent ezzel szemben, hogy korábbi készletek kimerülésével a felvásárlási árak is emelkednek, és a fagyasztott csemegekukorica gyártókapacitása is bővült a tavalyihoz képest a bajai hűtő újraindításával és egy nyírlugosi beruházásnak köszönhetően"- ismertette Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere. A szakember kifejtette: a hazai termés döntő többsége, mintegy 95 százaléka konzervként és fagyasztva exportra kerül, a belföldi frisspiaci fogyasztás ezekhez képest elenyésző mértékű. A legnagyobb célpiacaink közé Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Lengyelország tartoznak.


Pereczes János a csemegekukorica idei termesztési szezonjával kapcsolatosan elmondta: a vetés indulásától kezdve számos körülmény nehezítette a hazai termelők munkáját. A száraz tavasz az első vetések kelésére kedvezőtlen hatással volt. Az átlagosnál jóval hűvösebb, csapadékos májusi időjárás pedig a vetések ütemezését és a kelést is nehezítette. A korai fajtáknál az átlagosnál erősebb golyvásüszög-fertőzés csökkentette a termést, és néhány helyen felütötte a fejét a kukorica csíkos mozaik vírusa. Az erre érzékeny fajták terméskiesése elérte a 25-30 százalékot is. A nyári viharok pedig jelentős károkat okoztak a rosszabbul gyökerező, gyengébb szárszilárdságú fajták megdőlésével. Kedvező, hogy a forró napok száma lényegesen elmaradt a tavalyitól.

Az idei csemegekukorica minősége többségében jónak ígérkezik. "Még a feldolgozási időszak több mint fele előttünk van, de az összes termésmennyiség várhatóan valamivel elmarad a gyárak által tervezettől", tette hozzá. Mint Tóth-Csantavéri Szilvia, a vállalat növényvédelmi szakértője előadásában hangsúlyozta: évek óta a rovarkártétel elleni megelőző kezelés a legfontosabb teendő csemegekukorica termesztésénél. Az idei évben is megjelentek a kártevők, a gyapottok-bagolylepke és a kukoricamoly is súlyos károkra képes mind a friss fogyasztásra, mind a feldolgozóipar részére értékesített állományban. Az esztétikai káron, az értékcsökkenésen túl másodlagos kártétel a sebzés, amely utat nyit egyéb kórokozóknak.


"Cégünk piacvezető hibridje továbbra is a GSS 8529. Már az idén is nagy területen termelik ennek a fajtának a vírusrezisztens változatát, a GSS 6924-et, amelyet korábban GSS 8529 M néven ismerhettek meg a partnereink. Az erős vírusfertőzések miatt a fajta gyors további terjedésére számítunk. A feldolgozók kapacitásának jó kihasználásához rendkívül fontosak a korai hibridek. Az utóbbi években két korai szuperédes újdonság forgalmazását kezdtük el: a Strongstar és Sweetstar reményeink szerint egyre nagyobb területeken jelenik majd meg a közeljövőben" - hangsúlyozta hozzá Pereczes János.

A Syngenta 2018-ban felvásárolta az Abbot & Cobbs (A&C) vetőmagcéget, amelyik az öt legnagyobb csemegekukorica-nemesítőház közé tartozik az Egyesült Államokban.

Az idei Syngenta bemutatón öt A&C nemesítésű hibridet is bemutattak. Néhány éven belül várható, hogy a két nemesítő team közösen olyan új fajtákat fog előállítani, amelyek ötvözik a két cég fajtáinak előnyeit. Az erős, többszörös betegség-ellenállósággal rendelkező növények képesek lesznek kiemelkedő minőségű és mennyiségű termés elérésére.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?