2020. október 26. hétfő Dömötör

Hírek - Növény

Csúcsidőszak a műtrágyázásban

Gyakorlattá vált, hogy már az óév végén bevásárolnak a gazdák műtrágyából. Egyrészt ekkor már a kezükben van a területalapú támogatás 70 százaléka, csökkenthetik a vásárlással az adott évi adóalapjukat, és február végétől úgyis szükség lesz a műtrágyára. Tavalyhoz képest amennyit nőtt egyes termékek ára, annyit csökkent másoké.
 
 

2018 februárjában továbbra is a mészammon-salétrom (MAS) és az ammónium-nitrát volt a legkeresettebb műtrágya az AKI statisztikai jelentése szerint. Mindkettő forgalma az előző hónaphoz képest megélénkült, de jelentősebb mennyiség fogyott NPK 15:15:15-ből is. Évek óta megfigyelhető, hogy a műtrágyafélék iránti kereslet az év első három hónapjában, azon belül is általában márciusban a legnagyobb. Az idei évben felvásárolt volumen alapján a tavaszi időszakban a termelők nagyobb mennyiségű tápanyagot pótolnak a földeken, mint az őszi időszakban.

A műtrágya értékesítési ára a megfigyelt hónapban vegyesen alakult, a nagyobb forgalmú termékeké 1-3 százalékkal emelkedett, a többié azonban megközelítőleg ugyanennyivel csökkent. Az előző év azonos időszakához képest 2018 februárjában az ammónium-nitrát, a kálium-klorid és a NPK 15:15:15 átlagára 5-7 százalékkal nőtt, a többi műtrágyaféle ára pedig mintegy 8 százalékkal csökkent.

Forrás: AKI

Forrás: AKI

 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu