Csúnya hidegfront vet véget a brutális kánikulának: már látszik, mikor jön a lehűlés

Csúnya hidegfront vet véget a brutális kánikulának: már látszik, mikor jön a lehűlés

agrarszektor.hu
Melegrekordok sora fog dőlni a következő napokban Magyarországon, a hét közepén a 40 fokot is megüthetjük. Habár pénteken keleten és délen még kitart a 35 fok fölötti forróság, ám északnyugat felől már érkezik a felfrissülést hozó hidegfront, így hétvégére 10-12 fokkal is visszaeshetnek a maximumok.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

37,6; 37,7; illeve 38,4 fok a keddre, szerdára és csütörtökre érvényes eddigi melegrekordok - írja az Időkép. Az első értéket 2000-ben Tiszaroffon, az utóbbi kettőt pedig 2002-ben Sopron Kuruc-dombon, valamint Békéscsabán rögzítette az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezek a rekordok nagy valószínűsséggel a múlt homályába merülnek, a következő napokban ugyanis még jobban fokozódik a hőség: kedden 3, szerdán és csütörtökön már 8 megyében is a legmagasabb, azaz piros színű figyelmeztetés van érvényben.

A WRF modellek már holnapra is rekordot döntögető hőséggel számolnak, szerdán és csütörtökön pedig a legfrissebb előrejelzések szerint a Dél-Alföldön akár a 40 fokot is megüthetjük. Ez annyit jelent, hogy a korábbi rekordok akár másfél-két fokkal is megdőlhetnek.

Csütörtök lehet a hőhullám utolsó napja, pénteken ugyanis hidegfront érkezik, amely erős északnyugati széllel hozza meg a lehűlést. A friss modellfutások alapján zivatarokra is készülni kell, melyek főként péntek estétől egyre nagyobb számban pattanhatnak ki. A felfrissülés két hullámban érkezik, így szombaton pár fokkal a péntekinél is alacsonyabb csúcsértékeket mérhetünk.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03